ManşetTarım-Gıda

Glifosat içeren tarım ilaçları üreticisi Monsanto-Bayer’e karşı binler yürüdü

0

Dünya genelinde binlerce kişi, kansere neden olduğu iddia edilen glifosatı tarım ilaçlarında kullanan Monsanto-Bayer’e karşı yürüyüş düzenledi. 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başlatılan toplumsal eylemler, Fransa’nın başkenti Paris ve birçok kentte de yapıldı. Altı yıldır düzenlenen küresel pestisit karşıtı yürüyüşler, 2019’da farklı bir boyut kazanarak ilaçlarında glifosat kullanan Monsanto-Bayer şirketini hedef aldı.

Monsanto’yu satın alan Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, ABD’de şirketin Roundup tarım ilacı nedeniyle kansere yakalandığını söyleyen emekli çiftin açtığı davayı kaybederek 2 milyar dolarlık rekor tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

‘Kolsuz, bacaksız bebekler’

Fransa’da bazı kırsal bölgelerde kolsuz ve bacaksız doğan bebeklerin sayısının artması da ülkedeki zararlı pestisit kullanımlarını gündeme getirmişti. Avrupa Parlamentosu üyesi Yannick Jadot, “Elimizdeki veriler bu sorunun pestisitten kaynaklandığını gösteriyor” diyerek Fransa devletini tarım ilacı pestisitin zararlarını görmezden gelmekle suçlamıştı.

Söz konusu tarım ilaçlarından Monsanto Roundup Türkiye’de de satılıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.