ManşetTarım-Gıda

Gıda şirketi General Mills’den ‘İklim krizine karşı eski tarım pratiklerine dönüyoruz’ açıklaması

0

Fortune‘da Emma Hinchliffe imzasıyla yayınlanan makaleyi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cem Sabuncu‘nun çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

ABD menşeili 152 yıllık bir geçmişe sahip gıda şirketi General Mills iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kendi geçmişine baktı ve eski üsül, atadan kalma tarım yöntemlerini uygulamaya karar verdi.

Firmanın doğal ve organik faaliyetler biriminin başında olan Carla Vernón, 152 yıllık bir geçmişe sahip olan gıda şirketinin gıda endüstrisinin daha sürdürülebilir bir geleceğe kavuşması adına eski ve klasik tarımsal uygulamalarla yeni metotları birleştiren bir tarıma geri döndüğünü belirtti. Bu durum şirket için organik tarım arazilerinin genişletilmesi, çok yıllık tahıllar, örtü bitkilerini kullanmak ve tozlaşmayı sağlayan canlılar için yaşam alanları oluşturmak gibi onarıcı tarım pratiklerini uygulamak anlamına da geliyor.

Şirketin doğal ve organik faaliyetler biriminin başı Vernón, “Eğer biz General Mills olarak gıda sektöründe kalmayı hedefliyorsak, karşı karşıya olduğumuz ve firma olarak fark ettiğimiz gıda sorununun üstesinden gelmek için harekete de geçmemiz gerekiyor” dedi.

Vernón bu sözlerini geçen haftalarda Toronto’da düzenlenen Fortune Küresel Forum’unda, Bayer AG’nin bitki bilimi biriminin başkanı Liam Condon ile mercimek, fasulye ve nohut işleme firması olan AGT Food and Ingredients’ın başkanı ve CEO’su Murad Al-Katib’le birlikte bulunduğu bir panelde dile getirdi. Konuşma ana hatlarıyla gıda tedarik zincirinin artan dünya nüfusu ve çevresel sorunlar karşısındaki geleceği ve güvenliği üzerineydi.

Annie’s ve Cascadian Farm gibi doğal gıda markalarını bünyesinde bulunduran General Mills, kendi geçmişinde kullandığı eski metodlar ile yeni pratikleri harmanlayan bir tarım yaparken diğer firmalar teknolojik inovasyonlara ana çözüm yolu olarak sıkı sıkıya tutunmuş durumdalar.

AG’nin bitki bilimi biriminin başkanı Condon: “Geçmişte tarım yapmak tam bir felaketti. Hiçbir çiftçi eski günlere geriye dönmek istemez.” derken, “Ancak çiftçiler yine de döngüsel ve onarıcı tarım gibi eski uygulamaları kullanmak isteyebilirler” demeyi de ihmal etmedi. 

AGT Food and Ingredients’ın başkanı ve CEO’su Al-Katib ise göre uydudan görüntüleme gibi teknolojik inovasyonların market raflarındaki markalardan hammadde tedarikçilerine kadar gıda endüstrisine bu yüzyılda ve gelecekte karşılaşacağımız zorluklara karşı en etkili yol olarak düşündüğünü belirtti. Ancak bu tür teknolojilerin kullanılması için tüketicilerin onayı gereklidir.

Forumda yeniden söz alan Condon, “Teknoloji, tüketicilerin onayından çok daha ileri bir düzeyde. Yapmamız gereken şey tüketicilere bu yeni teknolojilerin kullanılmasıyla beraber hem beslenme açısından hem de çevre açısından ne gibi kazanımların elde edileceğini açıklamak için daha fazla zaman ayırmaktır” diye konuştu.

Tarımda eski usüllere geri dönme kararını forumun başında dile getiren General Mills’ten Vernón ise rakiplerinin görüşlerini “Geçmişteki pratiklere bakmak ve yeni teknolojileri kullanmak birbiriyle çelişkili değildir. Bütün bunlar bizim için bir deney niteliğindedir. Biz bazı eski uygulamalarımıza dönmemizi bir inovasyon olarak değerlendiriyoruz.” sözleri ile yanıtladı.

 

Makalenin İngilizce Orjinali

Makale kaynağı: Fortune

Yeşil Gazete için çeviren: Cem Sabuncu

 

(Yeşil Gazete, Fortune)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.