GündemManşet

Gezi şiddeti mağdurları bir araya geldi

0

platform fotoGezi eylemlerinde polis şiddetiyle yaralananlar ve bu süreçte hayatını kaybedenlerin aileleri, hukuki boyutta hak arama mücadelelerine devam edecekleri bir oluşum kurdu.

Kendisini “Gezi şehitleri ve Gazileri platformu” olarak tanımlayan oluşumun ilk basın toplantısı bugün gerçekleşti. Gezi’de TOMA’dan sıkılan su sonucu kaburgaları kırılan Beycan Taşkıran, plastik mermi sonucu gözünden yaralanan Volkan Kesanbilici, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Özdemir Aktan, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) Avukat İlknur Alcan ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan toplantıda konuştu.

Platform ne yapacak?

Platform adına söz alan Volkan Kesanbilici, platformun mücadele başlıklarını şöyle sıraladı:

– Gezide polis şiddeti sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden ailelerin başlattığı hukuk mücadelesinde birlikte hareket etmek

-Gaz bombası ve mermi kullanımının yasaklanması için mücadele etmek

– Poliselere insanları öldürme yetkisi tanıyan “Polis Vazife Sılahiyetleri Kanunu” (PVSK)’nun kaldırılması için mücadele etmek

– Keyfi şekilde, gizlilik kararıyla yapılan tutuklamaların kaynağı olan ve ağır hapis cezaları konusunda sınırsız yetkisi olan Özel Yetkili Mahkemeler(ÖYM)ler ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) kaldırılması için mücadele etmek.

Platform üyeleri, ayrıca bu gibi toplumsal hareketler sonucunda gerçekleşen hak ihallelerinde, tıbbi ve hukuki sürecinde destek olacak bir dayanışma ağı olmayı amaçladıklarını belirtti.

“Gezi ruhuna uygun olarak platformumuza destek olmk isteyen herkese, her gruba kapımız açık” denilen açıklamada, sadece yerel seçimler sürecinde bu durumun seçim kampanyasına dönüştürülmesine karşı çıkıldığı vurgulandı

“Mağdurların şikayetleri tek bir dosyada toplandı”

TTB başkanı Özdemir, konuşmasında son torba yasayla geçen ve hekimliği ruhsata bağlayan maddeyi eleştirdi. Acil durumlarda dahi hekimlerin sağlık bakanlığının izni olmadan hekimlik yapmasını yasaklayan maddenin tıp etiği kurallarını çiğnediğini belirten Özdemir, yasayla Gezi süreci gibi acil durumlarda hekimlerin müdahelesinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Gezi tutuklularının ve gözlatına alınanların davalarını takip eden “Çağdaş Hukukçular Derneği’nden İlknur Avcı, sayısı gün geçtikçe artan Gezi soruşturmalarına değinerek sürecin adaletsizliğine vurgu yaptı.  “Gezi direnişinden bugüne 1500 resmi gözaltı sayısı var, resmi olmayan şekilde fişlemelerin olduğunu da görüntü kayıtlarından biliyoruz. İstanbul’da gezi eylemcilerine karşı açılan 40’a yakın soruşturma var.Bunların 10’unun dava süreci başladı. Ancak şöyle bir durum var, eylemcilere tek tek dava açılmasına rağmen bizim mağdurlar adına yaptığımız çok sayıda başvuru tek bir dosyada birleştirildi ve tek bir savcı bakıyor. Bakılacak çok fazla görüntü olduğu belirtilerek halen hiçbir işlem yapılmadı.

Polisin attığı gaz fişeği nedeniyle yedi aydır komada olan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bizim çocuğumuz da kalkacak, bugün değil ama yarın bunun hesabını soracağız” dedi. Toplantıda ayrıca, Gezi’de yaralanan ve ev hapsinde olan Çağdaş Küçükbattal ile darp edildikten sonra ateşe atılan Barış Hakan Yaman’ın mesajları da okundu.

(Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.