Gezegenin karşı karşıya olduğu tarihteki en büyük iklim felaketlerinden biri Endonezya’da yaşanıyor. Geçtiğimiz iki ay boyunca Endonezya ormanları ve turbalıklarındaki yangınlar daha önce benzerine rastlanılmayan boyutlara ulaştı.
Turbalık alanların yanmasından çıkan devasa duman bulutunun Borneo’daki görüntüsü 19 Ekim’de NASA’nın uydularına da yansıdı. Dumanın çapı yangının boyutu hakkında da ipucu veriyor.
Uzmanlar, yangının iklim değişikliğine etkisi konusunda da kaygılı. İçinde bulunduğumuz yıla kadar bu tür yangınlar Almanya’nın yıllık sera gazı emisyonlarından daha fazla bir miktarı atmosfere salıyordu. Endonezya yangınının sürdüğü 38 gün içinde salınan sera gazı emisyonu ise tüm Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin günlük harcadığı emisyon miktarını aşmış durumda.
Endonezya, orman yangınları ile yeni karşılaşmıyor. Her yıl kurak sezon olan Temmuz – Ekim ayları arasında bölgenin orman yangınları ile başı dertte. 2015’de ise tüm rekorlar altüst olmuş durumda. Bu sene daha şimdiden 120bin üstünde orman yangını tespit edildi.
İklim değişikliği üzerine yıllardır Guardian’daki köşesinde yazılar kaleme alan George Monbiot da Endonezya yangınları hakkında pek iç açıcı şeyler söylemiyor. Guardian’daki köşesinde 30 Ekim’de “Endonezya yanıyor, Peki neden Dünya başka tarafa bakıyor?” başlıklı bir yazı yayınlayan Monbiot, ekoloji felaketleri günbegün artarak devam ederken medyanın bu kara tabloyu görmezden gelmesini eleştiriyor.
Son orman yangınlarının Endonezya’da 5.000 kmkarelik bir bölgeyi etkilediğine vurgu yapan Monbiot, bu korkunç tablonun her gazetenin baş sayfasında, her köşe yazarının günlük köşelerinde yer alması gerekirken görmezden gelinmesini eleştirirken bölgedeki yangında ortaya çıkan karbondioksit miktarının ABD ekonomisini aştığı bilgisini de okurları ile paylaşıyor.
(Vox.com, Guardian, Yeşil Gazete)