Devletlerin, iklim değişikliğinin başlıca tetikleyicisi olan fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon dioksit salımlarını azaltmaya niyeti yok. En kirli fosil yakıt olan kömürün kullanımının arttığını gösteren Dünya Enerji Enstitüsü raporunu takiben şimdi de Dünya Kaynakları Enstitüsü tarafından yayımlanan ikinci bir rapora göre dünya genelinde 59 ülkede 1199 yeni kömürlü termik santral inşa edilmesi planlanıyor.
Yeni santral planlarında başı çeken ülkeler ise Çin, Hindistan ve Türkiye. Raporda bu santrallerin inşa edilmesi halinde dünyanın en fazla salım yapan ülkesi Çin’in mevcut karbon salımına eşdeğer bir etki olacağı belirtiliyor.
Yeni kömür santrali açmayı planlayan ülkeler arasında 455 santral ile birinci sırada yer alan Hindistan’ı, 363 santral ile Çin takip ediyor. Üçüncü ülke ise, 49 santralden elde edeceği 36,719 MW’lik kapasite ile Türkiye.
Türkiye’de kömürle çalışan mevcut elektrik santrallerinin kapasitesi 54.23 MW. Yani, Türkiye tüm planlanan termik santralleri inşa etmesi halinde halihazırda 5.5 ton civarında olan kişi başına karbon dioksit salımını 10 ton civarına çıkararak dünyanın en büyük kirleticilerinden biri haline gelecek. Ayrıca, Türkiye’de kurulması planlanan kömürlü termik santral kapasitesi neredeyse Afrika kıtasının tümünde kurulması planlanan kapasiteye eşit.
(Yeşil Gazete, The Guardian)