KentKültür-SanatManşet

Gençlik Parkı’nın 80 yıllık tarihi belgesel oluyor: Ankara’nın çocukluğu

0

Başkent Ankara’nın merkezinde 1943 yılında açılan Gençlik Parkı’nın
hikayesi, 2023 yılında belgesel, sergi ve kitaba dönüşecek.

Proje, parkın tarihini toplumsal, kültürel ve sanatsal açılardan mercek altına alıyor.

1923 yılında kurulan Cumhuriyet’in örnek bir kent olarak inşa ettiği Ankara’da kurulan ve tarihi boyunca başkentin en önemli kentsel mekanlarından biri olarak varlığını koruyan Gençlik Parkı’nın tarihi, yapımcılığını Mareliber’in üstlendiği proje kapsamında bir belgesel film, bir sergi ve bir araştırma kitabıyla kayda geçirilecek.

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) katkılarıyla yürütülen projenin yönetmenliğini Deniz Şengenç üstlenirken, araştırma çalışmalarının başında yazar ve şair Ulaş Bager Aldemir yer alıyor.

Ankara yaratılan bir kenttir

Gençlik Parkı’nın 80’inci ve Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümünde tamamlanması planlanan projeyle ilgili açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Cumhuriyet’in bozkırın ortasında kurulan başkenti Ankara, şehir planlaması açısından yaratılan bir kenttir.

Gençlik Parkı Projesi, yeni kurulan Cumhuriyet’ten günümüze kadar parkın idari kurumlarla, toplumla ve kültürle arasındaki etkileşimi çerçevesinde toplumsal yaşamın mekanlailişkilenmesini konu alıyor.

Proje kapsamında VEKAM Arşivi, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç’ın kişisel
koleksiyonu ve fotoğraf muhabiri Süreyya Oral’ın arşivi gibi, Ankara’ya ve Gençlik Parkı’na dair çeşitli görsel ve yazılı arşivlerden yararlanılırken çok sayıda sanatçı, akademisyen, araştırmacı ve yerel yönetici projeye röportajlarla katkı sunuyor.

Aşık Mahzuni Şerif Gençlik Parkı’nda. Süreyya Oral arşivi

Projenin  internet sitesinde şöyle denildi:

“Gençlik Parkı, Ankara’nın çocukluğudur. Denizi andıran havuzuyla, sandallarıyla, çay bahçeleriyle, gazinolarıyla, nikah salonuyla ve lunaparkıyla her yaştan ve toplumsal gruptan insanın buluşma noktası olan park; bir arada yaşama ve eğlenme kültürünün yaşatıldığı bir ayna gibidir.”

Katkı için açık çağrı

Parka dair anıları ya da fotoğraf, kartpostal, pul, bilet, kıyafet, gazete, dergi gibi anı nesneleri olanlar, projeye genclikparki.net adresi üzerinden katkı sunabiliyor.

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.