Editörün Seçtikleriİklim KriziManşet

‘Gençler olarak beklediğimiz değişimin kendisi olmak için harekete geçtik’

0

Türkiye’deki iklim aktivisti gençler bir kez daha liderlerden iklim için acil ve etkili adımlar talep etmek için 24 Eylül Küresel İklim Grevi’nde sokaklarda olacak.

İstanbul Kadıköy’de gerçekleşecek grevin çağrısını ise Fridays for Future, Youth for Climate ve Roots and Shoots hareketleri yaptı.

24 Eylül Cuma günü aktivistler ilk olarak saat 12.00 ile 14.00 arasında Kalamış Parkı’nda düzenlenecek vegan piknikte bir araya gelecek.

Basın açıklaması, yürüyüş, forum ve konserler

Saat 17.00’de Kadıköy İskele’de toplanacak iklim aktivistleri, basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye kitlesel yürüyüş düzenleyecek. Grev, saat 18.00’de Müze Gazhane’de düzenlenecek forumlar ve konserler ile devam edecek.

Biz de Yeşil Gazete olarak iklim aktivistleri Begüm Mıngır, Serav Dicle Amaç ve Resul Hüseynzade ile kendi aktivizm hikayelerini, iklim grevlerine çıkmaya nasıl karar verdiklerini ve liderlerden beklentilerini konuştuk.

‘Okul arkadaşım sayesinde öğrendim’

İlk olarak Begüm Mıngır’ı tanıyalım. Kendisi 16 yaşında ve mart ayından bu yana Fridays for Future’da iklim aktivisti. Hareketten okul arkadaşı Doruk Dolapçıoğlu’nun paylaşımlarıyla haberdar olduğunu belirten genç iklim aktivisti, “Doruk’un ve kardeşi Deniz’in iklim için verdikleri çaba beni çok etkiledi. Hem onların hesabını hem de FFF’yi ilgiyle takip etmeye başladım ve bir gün FFF’nin instagram hesabında ekibe alım yaptıklarını gördüm” dedi.

Sonrasında “Neden ben de katılmayayım ki?” diye düşünen Begüm Mıngır, harekete dahil olmaya karar veriyor ve o günden bu yana iklim için mücadele ediyor.

‘Birlik olmamız gerektiğini anladım’

Serav Dicle Amaç ise 17 yaşında ve o da Fridays For Future’da iklim aktivisti. Amaç, kendisini iklim aktivisti olarak bulma sürecini “Dünyamıza karşı şefkatli olmamız gerektiğinin her zaman farkındaydım fakat izlediğim belgeseller ve edindiğim bilgiler ile yaptığımız bu yardımların yeterli olmadığını öğrendim” sözleriyle anlattı.

Bir an önce eyleme geçmek ve birlik olmak gerektiğini anladığını söylen iklim aktivisti, “Bu amaç doğrultusunda sivil toplum kuruluşları ararken FFF’i buldum. Ve bunun küçük ama etkili bir adım olacağını düşünerek katıldım” dedi.

‘Yaşanabilir bir gelecek için çalışıyorum’

Resul Hüseynzade ise kendisini “Ben 16 yaşında yaşanabilir bir gelecek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan bir gencim” sözleriyle tanıttı. Birçok sivil toplum kuruluşunda ve gençlik organizasyonunda yer aldığını belirten Hüseynzade’nin daha çok Roots & Shoots ve Youth For Climate hareketlerinde yer alıyor.

İklim aktivizmine 2020 Küresel Grevi’nde başladığını anlatan Hüseynzade, “Bu bir süreç ve bu süreç içerisinde kendimi ilk başladığımdan daha bilinçli ve farkındalık sahibi görüyorum” dedi.

24 Eylül’de gerçekleşecek iklim grevi Türkiye’deki iklim aktivistlerinin ilk grevi değil. Daha önce 15 Mart, 20 Eylül, 29 Kasım tarihlerinde de iklim grevleri düzenlenmişti. Yani neredeyse ilk grevlerden bu yana iki yıl geçti.

‘Doğa karşıtı projelere hala devam ediliyor’

20 Eylül’deki dört bin kişinin katıldığı iklim grevinden bu yana iklim alanında liderlerin attığı adımları yeterli bulmadığını belirten Begüm Mıngır, “Hala doğa karşıtı projelere devam ediliyor ve her geçen gün yeni projelerin başlayacağı haberlerini alıyoruz. Bunun yanı sıra iklim için çok ciddi bir önem taşıyan Paris İklim Antlaşması hala onaylanmadı” dedi.

Dünya genelinde büyük petrol şirketlerine iklim krizine sebep olma suçuyla ceza verilmesi, Avrupa’da tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gibi umut verici gelişmeler de olduğunu söyleyen Mıngır, “Fakat yine de yapılan bu değişiklikler maalesef yeterli değil. Gezegenimizi kurtarmak için Dünya genelinde çok büyük bir değişime ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

‘İki yıldan bugüne bir şey değişmedi’

Serav Dicle Amaç ise “Yapılan eylemler, toplanan imzalar ve gösterilen tepkiler ile devletlere zorla adım attırıyoruz. Bunları kendi rızaları ile değil, çoğunluğu susturmak için yapıyorlar” diyerek karar alıcıların iklim krizini göz ardı etmelerinden rahatsız olduğunu söyledi.

Amaç açıklamasında “Ve geçtiğimiz iki yıldan bugüne bir şeylerin değiştiğini, adım atıldığını söylemek çok büyük bir yalan olur, en azından Türkiye adına” ifadelerini kullandı.

‘Ellerinden gelenin en iyisi bu olamaz’

Devletlerin ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını düşünmediğini belirten Resul Hüseynzade, “İklim üzerine de sadece çalıştığını veya önemsediklerini gösteren bazı adımlar atıyorlar ama bu yeterli değil çünkü bu adımlar 20 belki de 30 yıl önce alınması gereken önlemlerdi. Şu an bu önlemlerin ve çalışmaların daha fazlasını yapmaları ve bu konuyu ekonomi kadar önemsemeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Paris İklim Antlaşması’ndaki uyarıları ve önlemleri dikkate almaları gerektiğini söyleyen Hüseynzade, “Onaylamayan hükümetler de iklim krizinin bariz gerçekliğini görerek artık onaylamalılar” çağrısında bulundu.

‘Doğaya dönmeyi istiyoruz’

İşte tüm bu sebeplerle iklim aktivistleri bu yılki iklim grevlerinin sloganını Türkçeye “Sistemi kökten değiştir” veya “Sistemi kökten yok et” olarak çevrilebilecek “Uproot the System” olarak belirledi.

“Sistemi kökünden değiştirmek, temelde doğaya dönmek anlamına geliyor diyebiliriz” ifadelerini kullanan Begüm Mıngır, “Bizim istediğimiz şey, doğayı korumak ve kullanacağımız, giyeceğimiz, yiyeceğimiz her şeyin de doğayı koruduğu, doğayla iç içe olduğu bir düzen istiyoruz” dedi.

Bu çerçevede her şeyden önce fosil kullanımını önce büyük ölçüde azaltmayı sonra da tamamen bırakmayı, tüketim çılgınlığına son vermeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi, iklim krizine uyum politikaları geliştirilmesini ve iklim mültecilerinin haklarının korunmasını istediklerini söyledi.

‘Sistemi kökünden değiştirmek gerekiyor’

Serav Dicle Amaç ise “Sistem dediğimiz kavram, doğadan geldiğini unuttu. Evini ve insanlarını unuttu. Sadece unutmakla kalmadı, onları yok etmek için elinden geleni yaptı ve yapmaya da devam ediyor” eleştirilerini sundu.

Sistemde yapılacak ufak çaplı değişikliklerin ne yeteri kadar etki edeceğini ne de ciddiye alınacağını belirten Amaç, “Gerçek değişimler için sorunun temeline inmek, sistemi kökünden değiştirmek gerekir. Biz de bu amaç doğrultusunda kendimize ve çevremize, kim olduğumuzu hatırlatmak, evimizi tekrar tanıtmak istiyoruz” dedi.

‘Kurtarıcı bekleyerek vakit kaybettiler’

Çok az zamanımızın kaldığına vurgu yapan Resul Hüseynzade de “Bundan önceki kuşaklar hep yeniden bir kurtarıcının veya değişim elçisinin gelmesini bekleyerek zaman kaybettiler. Ama biz gençler olarak beklediğimiz değişimin kendisi olmak için harekete geçtik” yorumunu yaptı ve ekledi:

“Mevcut sistem gelecek ve sürdürülebilirlik gibi konulardan uzak sadece karmaşık siyasi oyunların peşinden koşan ve güç kazanma derdinde olan bir sistem ve güçlünün de hep masum ve güçsüzleri ezdiği adaletsiz bir sistem. Biz bu sistemi kökten değiştirerek herkesin barış ve mutluluk içinde yaşadığı, şehirlerin gri beton ormanlarla değil yeşil doğa ile çevrili olduğu tüm insanların çevre ve iklim konusunda bilinçli ve duyarlı olduğu, masum insanların ölmediği, adaletin eşit bir şekilde sağlandığı, karar alıcıların artık çevre karşıtı çalışmalar yapmadığı bir dünya yaratmak istiyoruz.”

‘Ayağa kalkmanın tam zamanı’

Türkiye’nin dört bir yanındaki iklim aktivistleri 24 Eylül Cuma günü yeni bir dünya talebiyle iklim grevinde olacak. Peki, iklim grevlerine destek olmak isteyen kişiler neler yapabilir? Bu soruya Hüseynzade şu cevabı veriyor:

“Dünyada her geçen gün artan sorun ve haksızlıklara karşı üzülen ve harekete geçmek isteyen dostum, ayağa kalkmanın ve sisteme dur demenin tam zamanı. Başlamaktan asla korkma büyük değişimler ancak küçük adımlarla gerçekleşir. İlk adımını 24 Eylül Küresel İklim Grevine katılarak bizimle birlikte atabilirsin. Gelecek önceden bilinemez ama planlanabilir. Önceki kuşaklar geleceği çıkarları için yanlış bir şekilde tasarladılar. Ama bizler geleceği yeniden daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şekilde tasarlamak için harekete geçtik. Hadi durma sen de bize katıl sistemi kökten değiştirelim ve geleceği yeniden tasarlayalım. Sosyal medyadan Roots & Shoots, Youth For Climate ve Frıdays For Future hesaplarını takip ederek duyurulardan ilk sen haberdar olabilirsin.”

Serav Dicle Amaç ise “24 Eylül günü birçok ilde düzenleyeceğimiz küresel iklim grevlerimize katılabilir, ne kadar kararlı ve güçlü olduğumuzu gösterebilirler. Eğer yaşadıkları illerde grev olmayacaksa veya katılım sağlayamayacaklarsa bizlere sosyal medya üzerinden destek verebilir, pankartlarını alıp dijital grev yapabilirler. Unutmamak gerekir ki tek bir gün ile bitmeyecek her şey, 24 Eylül ve sonrasında ise aramıza katılarak, düzenlediğimiz projelerde yer alabilir, her cuma gerçekleştirdiğimiz dijital veya yüz yüze eylemlerimize katılım sağlayabilirler. Güçlüyüz ama hep birlikte!” çağrısını yapıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.