DünyaEnerjiKentManşet

Geminin çarptığı Baltimore Köprüsü’nün çökmesi ABD’nin kömür ihracatını sekteye uğrattı

0

ABD‘deki  Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde büyük bir ticaret su yolu üzerindeki Francis Scott Key Köprüsü, dün erken saatlerde bir konteyner gemisinin çarpması sonucu tamamen çöktü.

Baltimore’dan Colombo, Sri Lanka’ya giden 2015 yapımı 90 bin tonluk konteyner gemisi Dali, yerel saatle 01.30’da köprüye çarptı. Geminin 2.7 km uzunluğundaki, 1977 yapımı çelik köprüye çarptığı sırada güç kaybettiğini ve gemi mürettebatının telsizle “yardım çağrısı” yaptığı açıklandı. Bunun üzerine köprüye giden yollar hızla kapatıldı, ancak halen köprünün üzerinde bulunan sekiz işçi ve mahsur kalan araçlar köprü parçalarıyla birlikte suya gömüldü.

Patapsco Nehri’ne düşen iki işçinin sağ kurtulduğu belirtiliyor, altı inşaat işçisi ve sayısı henüz bilinmeyen araçlar ve içindeki insanlar ise halen kayıp. Sonar araçları nehirde batık araçların varlığını tespit etti.

Denizcilik şirketi Maersk, Singapur bandıralı gemiyi  Synergy Marine Group adlı operatörle kiraladığını ve hepsi Hintli 22 mürettebattan yaralanan olmadığını bildirdi.

Geminin muhtemelen destek kolonlarından birine çarpması sonucu nehre çöken köprünün parçalarının muhtemelen Patapsco nehrinin su yolunu tıkadığı belirtiliyor. Baltimore İtfaiyesi, hepsi köprüde seyahat eden en az yedi kişinin daha suda kaybolduğunu söyledi.

Kazanın ardından Vali Wes Moore, Maryland eyaletinde olağanüstü hal ilan etti. ABD Başkanı Joe Biden ise köprünün yeniden inşası için Kongre’den fon arayacağını söyledi .Federal ulaşım güvenliği kurumu da kargo gemisinin güvenlik kayıtlarının yanı sıra köprünün inşası ve tasarımı hakkında da soruşturma başlatacağını söyledi.

Tedarik zinciri aksadı

Çöküş, ABD’nin en yoğun deniz terminallerinden biri olan Baltimore Limanı’ndaki tüm operasyonların askıya alınmasına neden oldu.

Tedarik zinciri yönetimi şirketi Flexport’un başkanı, Amerikalıların köprünün çökmesi sonrasında mal kıtlığı beklemeleri gerektiği konusunda uyardı. Şirketin CEO’su Ryan Petersen, “Etkilenecek olan yalnızca Baltimore limanı olmayacak” dedi.

Petersen, Baltimore, Maryland’deki limanın kapatılmasının nakliye gecikmelerine katkıda bulunan faktörlerden yalnızca biri olduğunu belirterek, Asya‘yı Avrupa ve ABD’ye bağlayan bir su yolu olan Kızıldeniz‘deki kargo gemilerine yönelik devam eden saldırılara dikkat çekti. Petersen, bu saldırıların trafiği Süveyş Kanalı’ndan ve Afrika’nın ucundan uzaklaştırarak daha uzun bir rotaya zorladığını açıkladı.

Aynı zamanda Panama Kanalı’ndaki trafik sıkışıklığı da arttı.

Stresin “kısır bir geri bildirim döngüsü” yarattığını söyleyen Peterson, ekibinin şu anda Baltimore limanına doğru yol alan yaklaşık 800 nakliye konteynerinin yönünü değiştirmek için çalıştığını da sözlerine ekledi.

Otomobil ve kömür ihracatı için kilit liman

Baltimore Limanı, önemli bir kömür ve otomobil ihracat noktası. Geçen yıl rekor bir rakam olan 52,3 milyon ton okyanus kargosu buradan yola çıkmıştı.

Köprünün çökmesi özellikle kömür ihracatını büyük ölçüde etkileyecek. Analitik firması Kpler‘e göre limanda şubat ayında bir önceki yıla göre 2,1 milyon ton artışla 2,4 milyon ton kömür yükledi; ihracat çoğunlukla Hindistan ve Çin‘e yapılıyor ve ABD’nin Atlantik kıyısındaki beş kömür terminalinden ikisi Baltimore’da bulunuyor.

Toplam 30,8 milyon ton ihracat kapasitesine sahip olan Railroad CSX’in Curtis Bay Kömür İskeleleri ve kömür üreticisi Consol Energy‘nin Consol Deniz Terminali köprünün yukarısında yer alıyor, bu da rota yeniden açılıncaya kadar gemilerin onlara veya başkalarına hizmet veremeyeceği anlamına geliyor. Her iki terminal de Kuzey ve Orta Appalachia‘dan termal ve koklaşabilir taş kömürü alıyor. Yaklaşık 14 milyon kısa ton (st) civarında üretim kapasitesine sahip Curtis Bay’e yalnızca CSX hizmet veriyor. Consol’un kabaca 20 milyon (st) kapasiteye sahip olan tesisine, ABD’nin doğusundaki diğer büyük demiryolu olan CSX ve Norfolk Southern tarafından hizmet veriliyor.

ABD’nin doğusundaki diğer üç kömür ihracat terminali Hampton Roads, Virginia‘da bulunuyor ve bu da onlara kömür gönderme maliyetlerinin artması anlamına gelecek.

Consol Energy’nin  ABD’nin Doğu Sahili’ndeki iki kömür ihracat terminalinden biri olan Baltimore Marine terminali, 2010 yılından bu yana yılda ortalama 10 milyon tonun üzerinde kömür işliyor ve yıllık 15 milyon ton kömür üretim kapasitesine sahip.

Kaza, bir dizi başka terminal ve geminin de işlevini durdurdu. JY Nehri , Klara Oldendorff , Phatra Naree ve Trafigura‘ya ait bitüm tankeri Palanca Rio da dahil olmak üzere bir dizi başka gemi şu anda haliçte bulunuyor . Kuru yük için kullanılan Konsol Deniz Terminali (CNX) ve Curtis Bay Terminali (CSX) ile bir dizi konteyner gemisi ve Rukert, Seagrit, Amports, Dundalk ve Sparrows Point gibi diğer terminaller de muhtemelen engellendi.

Gemi takip cihazı Marine Traffic, olayın meydana geldiği yerin yakınında çok sayıda sahil güvenlik gemisi ve römorkör olduğunu gösteriyor ancak henüz kayda değer bir gemi kuyruğu ise olmadı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.