Ekolojik YaşamManşet

Geleneksel Bitki Bilgeliği – Kapıdağ Yarımadası belgeseli için toplum destekli kampanya başlatıldı

0

Çekimleri halen devam etmekte olan ve Balıkesir’in Erdek ilçesinin Kapıdağ Yarımadası’nda çekilmekte olan uzun metraj bir doğa belgeseli, “Geleneksel Bitki Bilgeliği – Kapıdağ Yarımadası“nın yapımcıları belgeselin tamamlanabilmesi için  toplum destekli bir kampanya başlattı.

Fongogo üzerinden başlatılan kampanya sayfasında belgeselin amacı, yönetmenin görüşleri de belirtiliyor. Kampanya aracılığı talep edilen tutar için, “Hedefimiz olan bütçe; yemek, yol, konaklama ve post-prodüksiyon (kurgu, ses ve müzik) masraflarımızın karşılanmasını sağlayacak” bilgisi de kampanya sayfasında aktarılıyor.

Belgeselde biyolog Soner Oruç, Kapıdağ Yarımadası’daki kullanılabilir bitki trülerini ve halkın geleneksel bitki bilgeliğini araştırıyor.

Belgeselin yönetmeni Utkan Bugay, filmi şu sözlerle tanımlamış:

“Çocukluğumdan beri sinemayla ilgili olsam da, belgesel film çekme fikri aklımda olmamıştı. Son birkaç yılda hem yaşadığım ülke ve toplum, hem de kendim o kadar hızlı ve fazla değiştik ki… Git gide büyüyen ama büyüdükçe silikleşen dev bir hafıza balonu gibi…

2016 Şubat’ında, arkadaşım Gizem’le, kuzenim Soner’in bitkilerden yaptığı krem, merhem ve sabunlarla alakalı bir tanıtım filmi çekmek için gitmiştik Kapıdağ Yarımadası’na. Aklımızda üretimi kaydetmek olsa da; kendimizi doğada; Soner bitkilerin, biz Soner’in peşinde; elde kamerayla koştururken bulduk.

Gezerken köylü bir kadın “Ne çekiyonuz? Buralar çok güzel, buraları çeksenize.” gibi bir muhabbetle geldiğinde, aklımıza attığı tohumları henüz fark etmemiştik. Gerçekten de oralar çok güzeldi ve Soner’in bitkilerle ilgili anlattıkları, güzelliğe güzellik katıyordu. Artık geriye sadece ekran başına geçip çektiklerimizi izlemek kalmıştı. Kaydettiklerimizi öyle heyecanla izledik ki, bu yolculuğu bir belgesele dönüştürmeye karar verdik ve hemen o gece filmin ana hatlarını oluşturduk.

Geleneksel Bitki Bilgeliği, Kapıdağ’ın kaybolmaya yüz tutmuş bitki bilgisini yeniden canlandırmak, aktarmak ve onu korumak için bir araç olurken; benim de doğayla bütünleşme ve onu anlama yolculuğuma ışık tutuyor.

Bu belgesel, 29 Ekim 2016’da kaybettiğimiz ses tasarımcımız, dostumuz, yoldaşımız, Cemriş’imiz;
Cemre Mavioğlu’na adanmıştır!

Kampanyaya bu link üzerinden destek olmak mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.