ManşetSivil Toplum

Gel vatandaş, direnişin ürünü kazaklara gel!

0

“DirenKazova” mağazası bu Cumartesi Şişli’de açıldı. Patronsuz dükkanın iç dekorasyonundan üretilen kazaklara kadar sinen “Gezi ruhu” kapıdan girene göz kırpıyor.

8

Bir sene önce, maaş ve tazminatlarının ödenmemesi üzerine greve giden ve Bomonti’de çalıştıkları tekstil fabrikasını işgal eden Kazova işçilerinin artık bir dükkanı var. İcra yoluyla kazandıkları makineleri kullanarak üretilen kazaklar ve aksesuarları bir süredir fabrikalarında satan işçilerin yeni adresi, Şişli Hanımeli Sokak’taki “Diren Kazova Kazak ve Kültür Evi”. Özellikle Gezi eylemleri sonrasında artan,  toplumsal muhalefetin farklı kesimlerinin dayanışmasının önemli bir örneği olan Kazova direnişinin dükkan açılışı, duruma uygun bir görkeme sahipti. Sanatçı emeği değen dükkanın açılışında bir de defile ve konser gerçekleşti.

Kanser yapmayan, ucuz ve güzel kazaklar

Kazova işçilerinin yanı sıra, bir seneyi aşkın bir süredir grevde olan Goldaş işçilerinin ve sendikal hakları için mücadele eden Punto deri işçilerinin de bulunduğu açılışta Kazova emekçileri adına konuşan Serkan Gönüş “ucuz ve güzel kazak üreteceklerini, halkı kanser yapan ucuz ve naylon ipliklere mahkum etmeyeceklerini” belirterek,bundan sonraki aşamanın Kazova fabrika patronundan hakları olan diğer makineleri de almak olduğunu, herkesten destek beklediklerini belirtti.

7İşçi ve sanatçı dayanışmasının örneği

Açılışta konuşan  “Karşı Sanat” kurucularından Feyyaz Yaman da, Kazova dükkanının sanat ve siyaset ilişkisi açısından önemli olduğunun altını çizerek,”70’li yıllarda yaşanan sanatçı ve işçi dayanışmasının benzeri bir buluşmayı yaşıyoruz” dedi.

Açılışın ardından, sanatçı Halil Altındere’nin düzenlediği defilede Defne Koryürek, Ece Temelkuran, Demet Yoruç, Tuba Ünsal, Met-Üst, Cansel, Pınar Yiğitoğulları, Zeyno Pekünlü gibi isimler “2014 Direniş Koleksiyonu”nu sergiledi.

‘Diren Kazova kazak ve kültür evi’nin tasarımı Karşı Sanat Çalışmaları, Feyyaz Yaman, Ezgi Bakçay ve Memed Erdener’in işbirliğiyle gerçekleşti. İçinde pek çok sanatçının da emeği olan dükkanın zemini kaldırım taşlarıyla döşeli, girişteki duvarda Rus sanatçı Rodchenko’nun bağıran kadını, karşısında Gezi eylemlerinde polis şiddetiyle ölen yurttaşların resmi var. Hakan Gürsoytrak, Nazım Dikbaş, Nalan Yırtmaç, Güneş Terkol, Zeycan Alkış, Gözde İlkin, Firdevs Kayhan gibi sanatçıların kazak ve aksesuvar tasarımları satılacak. Dükkan bir satış mağazası olmaktan fazlası; yakın zamanda ücretsiz dersler, sinema gösterimleri ve atölyeler de gerçekleşecek.

11 işçinin önayak olduğu ve kazancın eşit bölüneceği bu mağazayı ziyaret ederseniz, dayanışmanın ve kolektif üretimin nelere kadir olduğunu göreceksiniz. Kazaklar yeni makinelerle daha da çeşitlenecek. Öte yandan işçiler önemli bir sipariş aldı bile: 15 şubatta gerçekleşecek Küba genç milli takımı ve Bask ülkesi genç milli takımı arasındaki maçta Küba gençlerinin üzerindeki forma Kazova işçilerinin elinden çıkmış olacak.

“DirenKazova” kreasyonundan bir seçki aşağıda. Daha fazlasını görmek için adres: Merkez Mahallesi Abide-i Hürriyet Cad. Hanımefendi sokak No: 4/A ŞİŞLİ

 (Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.