ManşetTarım-Gıda

GDO’lu çikolata skandalı büyüyor

0

Çikolata ve şekerleme gibi ürünlerde yönetmeliğe rağmen GDO’lu üretimin devam ettiğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan skandalda ikinci perde açıldı. Tarım Bakanlığı’ndan çelişkili ifadeler geliyor.

Çikolata ve şekerleme gibi yüzlerce ürünü kapsayan GDO yönetmeliğine rağmen, eskisi gibi GDO’lu üretimin devam ettiğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan skandal devam ediyor. SABAH’ın ‘GDO’lu çikolatalar kimin?’ haberiyle önceki gün gündeme getirdiği konu ile alakalı olarak Tarım Bakanlığı’ndan çelişkili açıklamalar geldi. Bakanlık 26 Eylül 2010’dan bu yana gıda amaçlı GDO’lu hiçbir ürünün ithalatının yapılmadığını belirtilerek, “Türkiye’deki gıda ürünlerin tamamı GDO’suzdur” dedi. Ancak yapılan bu açıklama Tarım Bakanı Mehdi Eker’in geçtiğimiz ay cevapladığı bir soru önergesi ile net bir şekilde çelişti. Eker’in cevabına göre Türkiye’ye bugüne kadar yem sanayinde 1 milyon 386 bin 811 ton gıda sanayinde de 93 bin 415 ton GDO’lu kanola, soya ve mısırın ithalatına izin verildi.

 

INTERNETTE BİLE SATILIYORBakanlıktan yapılan tüm bu açıklamalara rağmen Türkiye’de GDO’lu hammaddeler internetten rahat bir şekilde alınabiliyor. Bir çok firma denetim boşluğundan faydalanarak GDO’lu soya alımı yapıyor. Yasal GDO’lu ürün girişinin dışında denetimsiz şekilde Türkiye’ye giren GDO’lu soya ürünleri de madalyonun diğer yüzü. Buna göre Türkiye’nin yıllık soya ihtiyacı 1.6 milyon tonu buluyor. Bu rakamın sadece 50 bin ton civarı yerli üretim olarak gerçekleşiyor. SABAH’ın araştırması Türkiye’ye gelen yılda 1.5 milyon ton soyanın durumunu da ortaya koyuyor. Buna göre GDO yönetmeliğine rağmen hız kesmeyen ithalat şekil değiştirerek devam ediyor. İnternetten dahi onlarca ton GDO’lu soya satın almanın mümkün olduğu Türkiye’de, denetim ise neredeyse yok gibi.

 

GDO ÇİKOLATADA”Türkiye’ye GDO’lu soya ve mısır girmeye devam ediyor ” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, “GDO yönetmeliği çıkmadan önce yasadışı olarak ithalat yapılıyordu. Şimdi ise yasal olarak üretim yapılıyor. GDO’da değişen hiçbir şey olmadı. Başta soya ve mısır olmak üzere 32 çeşit GDO içeren ürüne izin verildi. Firmalara paketlerinde yasa gereği ‘GDO’lu ürünler içerir’ ibaresini kullanması lazım. Ancak bu da yapılmıyor” dedi.

 

ANALİZ REZALTİ YAŞANIYORGDO analizleri konusunda da tam bir skandal yaşanıyor. Bir analiz laboratuvarının dediği, diğerini tutmuyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın’ın iddiasına göre 10 bin ton civarında buğday gluteni ithal eden ünlü bir gıda firması, ürünü GDO analizine sokuyor. Analiz sonucunda ‘GDO’ludur. Gıdada kullanılamaz’ sonucu çıkınca ürün ikinci kez analize sokuluyor. Yine aynı sonuç alınıyor. Bunun üzerine ürünü alıp başka bir laboratuvara götüren şirket sonunda istediği sonucu alıyor. Ve GDO’lu buğdayı ürettiği gıdada kullanıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, “Bu denetimlerin nasıl yapıldığının en büyük kanıtıdır” diyor.

 

ÇİMENTO SÜSÜNDE GDO’LU SOYATüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise Türkiye’de özellikle de büyük markaların GDO konusunda hiçbir çalışma yapmadığını iddia etti. Şirketlerin de bu açıkları değerlendirdiğini anlatan Kaya, “Tarım Bakanlığı sadece kâğıt üstündeki beyana göre denetim yapıyor. Bazı firmalar bunu fırsat bilip çimento ithali gibi gösterip GDO’lu soya ithal ediyor” dedi. (euractiv.com.tr)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.