ManşetTürkiye

Gazeteciler yeniden sokağa çıkıyor

0

Hükümet demokratik haklar ve özgürlüklere karşı ustalık dönemi saldırılarına başlarken gazeteciler tüm tehdit ve baskılara karşı yine sokağa çıkıyor.

Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmalarının yüzüncü günü nedeniyle Ahmet ve Nedim’in gazeteci arkadaşları grubu tarafından 18 Haziran Cumartesi günü İstiklal Caddesi’nde bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Basın meslek örgütleriyle, sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin de destek verdiği ve saat 13.00’te Galatasaray Lisesi önünde başlayacak yürüyüşte tutuklu tüm gazetecilere özgürlük istenecek. Düzenleyici grup tarafından hazırlanan ‘Adaletin Kara 100’ü’ başlıklı basın açıklamasında sadece gazeteciler değil halkın haber alma hakkı için tüm yurttaşlar eyleme davet edildi:

“Mart ayının üçüydü. Ahmet ve Nedim’in evine polisler geldi. Gözaltına alındılar. Emniyet’te ifade vermediler. Savcı gazetecilik faaliyetlerini sorguladı. Mahkeme tutukladı onları.

Önce bahar geldi memleketimize, sonra yaz. Arada tutukluluklarına itiraz edildi defalarca. Hepsi reddedildi. Onlar hala içerde. Geçtiğimiz cumartesi günü tam yüz gün oldu. Sanmasınlar arkadaşlarımızı unuttuk. Seçimlerin bir gün öncesinde türlü dedikodular üretilmesin diye sokağa çıkmak için bir hafta bekledik.

18 Haziran’da elimizde dövizlerimiz, üzerimizde tişörtlerimiz, megafonlarımızla, kalemlerimizle, “Özgür basın susturulamaz”-“Ahmet ve Nedim onurumuzdur” sloganları atacağız, “özgürlük” şarkıları söyleyeceğiz.

Yalnızca onlar için mi sokakta olacağız? Kesinlikle hayır! Bugün 60`dan fazla gazeteci tutuklu veya hükümlü olarak hapishanelerde bulunurken, yüzlerce gazeteci davası sürerken, en son Azadiya Welad gazetesi örneğinde gördüğümüz gibi ülkemizdeki gazete ve dergi kapatmalar devam ederken, ülkenin başbakanı gazetecileri açıktan hedef gösterirken kimse bizden sessiz kalmamızı beklemesin. Biliyoruz ki kim muhalifse, kim otosansür uygulamadan gazetecilik yapmaya çalışıyorsa ya gözdağı veriliyor ya da doğrudan hedef tahtasına konuyor. Onlar da bilsin ki kalemimizi kırabilirler ama mesleğimize olan sadakatimizi, umudumuzu ve onurumuzu asla!

Bugün gazetecilerin habercilik hakkının engellenmesi aynı zamanda halkın haber alma, doğru bilgiye ulaşma hakkına da tecavüzdür. Özgür toplum ancak özgür basınla mümkün olabilir. Bu bilinçten hareketle sadece gazetecileri değil tum yurttaşları eylemimizi dayanışma çağrısında bulunuyoruz. “Adaletin kara 100’ünü” protesto etmek isteyen herkesi 18 Haziran cumartesi günü saat 13:00’te Galatasaray Lisesi’nin önüne bekliyoruz.”

Sendika.Org

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.