ManşetTürkiyeUncategorized

Gazeteci Kadri Gürsel yeniden cezaevinde

0

Hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası onanan gazeteci Kadri Gürsel, bugün yeniden tutuklandı. Gürsel’in denetimli serbestlik başvurusunu cezaevinden yapabileceği gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

Gazeteci Kadri Gürsel, Cumhuriyet gazetesi davasında ‘Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasının infazı için yeniden cezaevine konuldu. Savcılık tarafından gönderilen davetiye üzerine infaz işlemleri için İstanbul Adalet Sarayı’na giden Gürsel “Normalde denetimli serbestlik hakkını kazanmış olmam gerekiyor. Beraat etmem gerekirken, tekrar içeri atılıyorum” dedi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, eski Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da arasında bulunduğu 18 kişiye verilen kararların temyiz edildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 19 Şubat’ta verdiği kararla, yerel mahkemece verilen hapis cezaları ile beraat hükümlerini usul ve yasaya ‘uygun’ bulmuştu.

Bu kapsamda davetiye üzerine adliyeye giden Kadri Gürsel, infaz müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, denetimli serbestlik hükümleriyle ilgili işlemlerinin başlatılması için cezaevine gönderildi. Cezaevindeki  işlemlerin bitmesinin birkaç günü bulabileceği öğrenildi.

AYM, tutuklu yargılanan gazeteci Kadri Gürsel için ‘kişi özgürlüğü ve güvenliği ve ifade özgürlüğü’ haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Süre dolmadan kendim geldim’

Polis eşliğinde cezaevine gönderilen Kadri Gürsel, “20 Mayıs’ta tebligat geldi. 10 gün içinde savcılığa müracaatım istendi. Süre dolmadan geldim. Suçlama, tamamen gazetecilik faaliyetidir. Denetimli serbestlik hakkını kazanmış olmam lazım. Şu n ben aslında potansiyel olarak beraat etmesi gereken insanken, tekrar içeriye atılıyorum. Neticede infazımın durdurulup, yeniden yargılanmam ve beraat etmem gerekiyor” diye konuştu.

Kadri Gürsel, savcılığa giderken twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Hakkımdaki 2,5 yıllık hükmün infazı için aldığım çağrıya uyarak bugün Başsavcılığa başvurdum. 11 aylık tutukluluğum, 2,5 yılın hapisteki infaz süresini karşılamaktadır. İnfaz gerekçesiyle yeniden hapsedilmem hukuka aykırıdır. Cumhuriyet davasında verilen 11 aylık süresini tutuklu geçirdiğim 2,5 yıllık hapsin infazı, yasa gereği denetimli serbestlik yoluyla olmak zorundadır. Buna rağmen hapse konulmam söz konusudur.” ifadelerini kullanmıştı.

“Cumhuriyet davasında verilen ve tutuklulukta peşinen infaz edilmiş olan haksız ve delilsiz hüküm nedeniyle, değil birkaç gün, bir saniye için dahi hapsedilmem hukuken mümkün değildir” diyen Gürsel, “olursa, bu hukukun ağır bir ihlalidir” tepkisini göstermişti.

11 ay tutuklu kaldı

Yargılama aşamasında 11 ay tutuklu kalan Gürsel’in, kesinleşen cezasının toplam infazının 22,5 ay olduğu, ancak yasa gereği bunun son bir yılını denetimli serbestlik kapsamında cezaevi dışında geçirebileceği, denetimli serbestlik başvurusunun da cezaevinden yapabileceği belirtildi. Kadri Gürsel’in denetimli serbestlik başvurusu kabul edilirse işlemlerin ardından cezaevinden çıkacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.