ManşetMedya-İnternet

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu tutuklandı

0

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, 12 Nisan’da sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan‘a ait olduğu iddia edilen kimlikleri kartlarını paylaşmıştı. Haskoloğlu dün “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma” suçundan tutuklandı.

Gazeteci Haskoloğlu, yaptığı paylaşımında “Yaklaşık iki ay önce yayındayken bana bir hacker grubu ulaştı. E-devlet ve devlete ait sitelerden verilerin çalındığını söylediler. Verileri hala da sızdırıyor olduklarını belirttiler. Bazı devlet yetkililerinin bilgilerini benimle paylaştılar. Buna yeni kimlik kartları da dahil” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan şikayetin ardınan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Haskoloğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

İbrahim Haskoloğlu’nun gözaltına alınarak Vatan Caddesi‘ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü‘ne götürüldüğü belirtildi.

Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma suçundan tutuklama kararı

Emniyetteki işlemleri tamamlanan Haskoloğlu, Anadolu Adalet Sarayı’na sevk edildi. Burada ifadesi alınan Gazeteci Haskoloğlu, tutuklanması talebiyle 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi. Hakimlik, Haskoloğlu’nun, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma” suçundan tutuklanmasına hükmetti.

E-devlet, E-nabız ve ÖSYM verileri

Habertürk’ün aktardığına göre; Hakimlikte savunma yapan Haskoloğlu şunları anlattı:

“Ben Twitch yayını yaparken Ukraynalı bir numara beni Telegram grubuna çağırdı. Gruba girer girmez bu bilgiler gönderildi. Hiçbir şekilde ben talep etmedim. Bilgileri teyit etmek için kendi bilgilerimi istedim. Bana, maaş dekontumu ve kimlik bilgilerimi gönderdiler. Bilgileri ÖSYM, E-Nabız ve. E-Devlet’ten aldıklarını kimseyle paylaşmamam gerektiğini söylediler. Grubun ismini almadım, çıkınca siliniyormuş. Bilgiler sonrasında EGM ve Siber’i aradım ama dönüş olmadı.”

Haskoloğlu, savunmasının devamında kendisine gönderilen bilgileri ve olayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti ve CHP’li siyasetçilerle paylaştığını da söyledi. Haskoloğlu savunmasında şöyle konuştu:

“ Twitter’dan Mahir Ünal’a yazdım. Mustafa Şentop, Özgür Özel ve Engin Özkoç’a numaraları olduğu için WhatsApp’tan ilettim. Mahir Ünal bana dönüş yaptı. Numaramı istedi. Beni İletişim Başkanlığı’ndan aradılar. Ben de onlara bilgi verdim. Bana bu bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletmemi istediler. Ben de Gazeteci Samet Doğan’a ilettim. Samet, İletişim Başkanlığı ve MİT’e ulaşıp bu bilgileri gönderdi. Sonrasında MİT’e ve Siber’e web sayfasından bilgileri gönderdim.”

‘Başka siyasetçinin bilgisi de gelse paylaşırdım’

Haskoloğlu, kişisel verileri paylaşmadığını şu sözlerle savundu:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın kişisel bilgileri her yerde mevcuttur. Ben paylaşırken doğum tarihlerini sildim. Yalnızca ismi anne ve baba adını bıraktım. Ben hiçbir şekilde bilgi istemedim. Bana Kılıçdaroğlu veya başka bir siyasetçinin bilgisi gelse dahi paylaşırdım.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.