İfade Özgürlüğü

Gazeteci Ayşegül Doğan’a altı yıl üç ay hapis cezası

KHK ile kapatılan İMC Tv‘nin program koordinatörlüğünü yapan gazeteci Ayşegül Doğan’ın yargılandığı davadan ceza çıktı. Mahkeme heyeti Doğan’a  altı yıl üç ay hapis cezası verirken Doğan’ın avukatları karara itiraz etti. “Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yargılanan Doğan hakkında gösterilen delillerin tümü, gazetecilik faaliyetleri…

Duruşmaya Doğan’ın avukatı Ahmet Özmen, M. Emin Aktar ve Emel Ataktürk katıldı. Avukatlar iddianamede suç tarihi olarak 23.05.2018’in belirtildiğini, ancak delil olarak sunulan dinleme ve teknik takip tarihlerinin 2010-2013 aralığında olduğunu ifade etti. Müvekkilleri hakkındaki delillerin tümünün hukuka aykırı olarak alındığını ve örgüt üyeliği iddiasını kanıtlar nitelikte olmadığını belirten avukatlar Ayşegül Doğan’ın beraatini istedi.

Toplantı izleme suçu

Avukat Emel Ataktürk Sevimli de Doğan’ın gazeteci olarak Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarını izlediğini, Kongre’nin Meclis’ine gıyabında üye yapılıp gıyabında çıkarıldığını kaydetti; “Dosyadaki tüm dayanaklara bakıldığında deliller, müvekkilimizin DTK daimi meclis üyesi olduğu değil, olmadığını kanıtlar nitelikte. Öte yandan katıldığı DTK toplantılarının tümüne de gazeteci kimliğiyle katılmıştır” dedi. 

Duruşmaya verilen aranın ardından hükmünü açıklayan mahkeme, Ayşegül Doğan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla altı yıl üç ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Ceza kesinleşene kadar Doğan hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmedildi. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi