Galeria içeride mahsur kalan hayvanlara rağmen yıkılıyor: İnsanlık bitmiştir

Video haber: İnanç Yıldız

*

Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği Diyarbakır’da bir bloğu yıkılan ve diğer üç bloğu hasar alan Diyar Galeria, içeride mahsur kalan hayvanlara rağmen yıkılıyor. Etrafta toplanan hayvanseverler, “Sesimizi duyan yok. Bu binayı yıkmak cinayettir, insanlık bitmiştir” dedi.

Depremde Diyar Galeria’nın bir bloğu yıkıldı, diğer üç blokta ise hasarlar oluştu. Arama kurtarma çalışmaları geçtiğimiz günlerde biterken, içeride mahsur kalan hayvanlar için bir adım atılmadı. Diyarbakır Valiliği‘nden 15.45’te yapılan açıklamada içeride bir kedinin olduğunun tespit edilmesi üzerine çalışmaların durdurulduğu açıklandı.

AFAD ve İtfaiye ekiplerinin kedinin kurtarılması için kontrollü bir şekilde çalışma başlattığı açıklandı.

Oluşan kamuoyu üzerine dün başlatılan kurtarma operasyonu çerçevesinde getirilen itfaiye ekiplerinin çabaları sonuçsuz kaldı. Galeria’nın hasar alan blokları 16’ıncı günün sonunda ekipler tarafından yıkılmaya başlandı.

Yıkımın başlamasıyla enkaz alanına gelen ev sahipleri ve hayvanseverler yıkıma tepki gösterdi.

‘Sesimizi duyan yok, dokunsak yıkılacak denilen bina halen ayakta’

Olayın ilk gününden bu yana hayvanların kurtarılması için sosyal medyadan kamuoyu oluşturmaya çalışan Nilay Yılmaz, “Biz kurtarmaya devam etmek istiyorduk, vinç getirdik. Buna rağmen yıkıma başladılar. Saat 8.00’dan beri binanın kolon ve kirişlerini kesiyorlar, makaslıyorlar, bakın halen ayakta, sözde biz dokunsak yıkılacaktı. ‘Bırakın biz girelim’ diyoruz, dinleyen yok. Maalesef bizim sesimizi duyan yok. İçerideler, yaşıyorlar, bu binayı yıkmak cinayet olacak, katili de bu binayı yıkanlar olacak” dedi.

‘Hiçbir şey yapmadılar, yapılan göz boyamaydı’

Galeria’nın yıkılmasına tepki gösteren Azize Yeşil ise, “17 gündür canlarımız aç susuz bir şekilde. Neden Diyarbakır Büyüşehir Belediyesi, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü neden bir şey yapmıyor? Onlarda can değil mi? Şu an bu bina yıkılırsa insanlık biter. İlla oradaki canları kurtarmak için buradakilerin insan olması gerekmiyor, onlar da bir candır. Hiçbir şey yapmadılar, dün yapılan bir göz boyamaydı, bir gösterişti. Bu kurtarma operasyonu şayet Avrupa’da, Japonya’da, Çin’de olsaydı, oranın hükümeti seferberlik şekilde kurtarırdı. Yazıklar olsun burada insanlık bitmiştir” dedi.

AFAD’dan açıklama : İtfaiye araçları ile dışarıdan kurtarma çalışmaları yapılmaktadır

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 21 Şubat’ta konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, binada mahsur kalan hayvanları itfaiye ile kurtarmaya yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezde meydana gelen depremlerde hasar gören ve büyük bir bölümü yıkılan Galeria İş Merkezi‘ndeki hayvanların alınmasına izin verilmediğine ilişkin haberler ile ilgili basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Diyarbakır’daki Galeria İş Merkezi’nin üç bloğu yıkılmış ve bir bloğu da acil yıkılacak binalar arasındadır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve üniversitedeki akademisyenler tarafından düzenlenen raporda binaya asla girilmemesi gerektiği ve acil yıkılacak binalar arasında olduğu rapor edilmiştir.

Buna rağmen içeride bulunduğu iddia edilen hayvanların kurtarılmasına yönelik binanın içerisine girilmeden itfaiye araçları ile dışarıdan kurtarma çalışmaları yapılmaktadır.

Bu konuda kamuoyunu yanıltmaya yönelik haberlere itibar edilmemelidir.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete