ManşetDoğaYerel

Gabar Dağı 10 gündür yanıyor: Alevler çevre köylere yayıldı

0
Fotoğraf: MA
Şırnak kent merkezi ve Cizre ilçesi arasında bulunan Gabar Dağı 10 gündür aralıksız yanıyor. Yangının bölgedeki askeri operasyonlar sebebiyle çıktığı belirtiliyor.
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre yangına müdahale edilmesinin engellenmesi, yeni alanlara yayılmasına, binlerce ağacın ve çok sayıda bağ ile bahçenin küle dönemine neden oldu.
Yangına müdahale etmek isteyen yurttaşlar ise askerler tarafından “güvenlik” gerekçesiyle engelleniyor.

Alevler yayılıyor

10 gün önce Deriyê Gabar, Deşta Dêrşew, Qernê, Bîrava ve Memîrûka alanlarında başlayan yangın, Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık Beldesinin kırsalında ve kent merkezine bağlı Zivingû (Köprüçe) köyüne sıçramıştı.
Yangın, bugün kent merkezine bağlı Bağpınar köyünün kırsalına ve Berkever bölgesine sıçradı.
Şırnak’ın yanı sıra Mardin, Diyarbakır ve Siirt gibi bölge kentlerinde çıkan veya çıkartılan orman yangınlarında da “güvenlik” gerekçesiyle söndürme çalışmalarının engellenmesi uzun süredir gündemde.

Batur: Doğamız yanıyor, kimse umursamıyor

Yangınların sık sık çıkartıldığı Siirt’te söndürme helikopterinin bulunmadığını ve söndürme çalışmalarına katılan halkın engellendiğini belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Yusuf Batur şu sözlerle tepkisini dile getirdi:
Yangınların yayılması tesadüf değil. Yoksa müdahale olurdu. En azından halkın müdahale hakkı ellerinden alınmazdı. ‘Akşamdır, kusura bakmayın, güvenlik gerekçesi ile sizi oraya koyamayız’ deniliyor. Yasaklı bölge denilip gerekçelendiriliyor. Ama bunlar söylenirken dağlarımız, ağaçlarımız, doğamız yanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.