Manşetİklim Krizi

Fridays for Future ticari marka olarak tescilleniyor

0

17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, Fridays for Future isminin ticari amaçlar için kullanılmasının önüne geçmek için ticari marka olarak tescilleneceğini duyurdu. Thunberg, bu hamlenin hareketi ve faaliyetlerini korumak için olduğunu söyledi.

Thunberg, ayrıca ailesiyle birlikte bir vakıf kuracaklarını da açıkladı. Kar amacı gütmeyen bir vakıf olacağını vurgulayan Thunberg, amacın ödüller ve telif haklarından gelen paranın şeffaf bir şekilde işletilmesi olduğunu söyledi. Gelen para ekolojik, iklimsel ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik etmede ve zihinsel sağlık ile ilgili projelerde kullanılacak.

‘İnsanlar beni temsil ettiklerini öne sürüyor’

Thunberg, kararın duyurusunu sosyal medyada yaptığı yazılı açıklama ile paylaştı. Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Birincisi: Maalesef hâlâ beni taklit etmeye çalışan veya yüksek profilli insanlar, politikacılar, medya, sanatçılar vb. ile iletişim kurmak için beni “temsil ettiklerini” iddia eden insanlar var.  “Ben” ya da beni “temsil ettiğini” söyleyen biri ile iletişim kurarken bu gerçeğin farkında olun.  Bu tür davranışlarla temasa geçen ve hatta yanıltılmış olan herkesten özür dilerim.

‘Yasal önlem almak için gerekli’

İkincisi: İsmim ve #FridaysForFuture hareketi, herhangi bir onay alınmaksızın sürekli olarak ticari amaçlar için kullanılıyor. Pazarlamada, ürünlerin satışında veya benim ve hareketin adına para topladığını iddia eden kişiler tarafından…

Bu yüzden ismimi, Fridays for Future, Skolstrejk för klimatet vb. ticari marka olarak tescil ettirmek için başvurdum. Bu eylem, hareketi ve faaliyetlerini korumak; bu isimleri kullanan kişi ve kurumlara karşı yasal önlem almamızı sağlamak için.

Sizi temin ederim ki, ben ve diğer okul grevcileri ticari markalarla kesinlikle ilgilenmiyoruz. Ancak maalesef yapılması gerekiyor. Gelecek İçin Cumalar benim tarafımdan kurulan küresel bir hareket. Her şeyden önce, gençlerin içinde yer alan herkese aittir. Bireysel veya ticari amaçlar için kullanılamaz ve kullanılmamalıdır.

‘Parayı şeffaf bir şekilde yönetmek gerekiyor’

Üçüncüsü: ailemle birlikte bir vakıf kuruyorum. Zaten kayıtlı ve mevcut, ancak henüz çalışmıyor. Bu kesinlikle kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve yardım toplamaya ilgi duymayacak. Sadece parayı (kitap telif hakları, bağışlar, para ödülü vb.) tamamen şeffaf bir şekilde ele almak için gerekli olan bir şey. Örneğin, vergileri, bunları belirtilen amaç ve hayır kurumlarına verebilmemiz için ödenmesi gerekiyor. Bu çok zaman ve iş gerektiriyor ve vakıf tamamen hazır olduğunda size daha fazlasını anlatacağım. Vakfın amacı, zihinsel sağlığı olduğu kadar ekolojik, iklimsel ve sosyal sürdürülebilirliği de teşvik etmek olacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.