İklim KriziManşet

Fransız Alpleri’nde kar kırmızıya döndü

0

Fransız Alpleri’nde karın rengi kırmızıya döndü. Harekete geçen bilim insanları dağdaki değişimin nedenlerini araştırmaya başladı. Karın erimesini hızlandıran bu fenomenin iklim değişikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Fransız bilim insanları insanları, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükselikte görünen kırmızı kardan örnekler topladı. Mikroalgler normalde yeşil renkte olsalar da, Güneş ışınlarına maruz kaldıkları için kırmızıya dönmüş olabilecekleri belirtiliyor.

‘Karpuz karı’ normalden hızlı ısınmaya işaret

‘Karpuz karı’ olarak da adlandırılan bu doğa olayı klorofilin yanı sıra ikincil kırmızı karotenoid pigment içeren yeşil alg türü Chlamydomonas nivalis’in neden olduğu bir fenomen. Tatlı su alglerinin çoğunun aksine, kriyofilik olan bu yosunlar donma suyunda gelişiyor.

Bu algler karda, hava normalden daha hızlı şekilde ısındığı zaman oluşuyor. 2020’de Antarktika’da da aynı olay yaşanmış, burada çalışmalarını sürdüren Ukraynalı bilim insanlarının bağlı olduğu Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı bu fenomenin Antarktika’da araştırma istasyonunun bulunduğu bölgede görülmeye başlanmasının iyiye işaret olmadığını belirtmişti.

İlgili Haber: Antartika’ya ‘Karpuz karı’ yağdı

Oluşan algler, güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve daha koyu bir renge çevirdiği için ek olarak küresel ısınmaya katkı yapıyor ki, bu duruma da ‘geri dönüşüm sarmalı’ deniyor. Yani küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor ve bu sarmal bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girebiliyor. Aynı durum buzulların erimesi ile yansıtıcı beyaz alanların kaybedilmesinde de geçerli.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.