DünyaManşet

Fransa Senatosu Ermeni Soykırımı’nın inkârını cezalandıran yasayı onayladı

0

Fransa Senatosu, Fransa Ulusal Meclisi’nin ardından Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini ve insanlığa karşı işlenen suçların hafife alınarak küçümsenmesini yasal olarak suç sayan kanun teklifini onayladı.

Fransa’da yasama yetkisi olan Fransa Parlamentosu’nu oluşturan alt meclislerden biri olan Ulusal Meclis’in geçen Temmuz ayında onayladığı kanun teklifi, Fransa Senatosu’nda bugün yapılan oylama ile de kabul edildi.

48

Senato tarafından “Eşitlik ve Vatandaşlık” başlığıyla kabul edilen yasa tasarısı, Ermeni Soykırımı da dahil olmak üzere, Fransa’da adalet ve yargı tarafından resmen tanınmış olan insanlığa karşı işlenen suçları, savaş suçlarını, soykırımları, köle ticareti suçlarını inkâr eden veya küçümseyenler hakkında bir yıla kadar hapis cezası ile 45 bin Euro para cezası verilmesini öngörüyor.

Bugüne dek sadece Holokost ve Yahudi Soykırımı’nın inkârını cezai yaptırıma tabi tutan Fransa, mevcut yasada yapılan bu değişiklikle Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini de ceza kapsamına alacak.

Fransa Eşitlik Bakanı Ericka Bareigts, Ulusal Meclis’te Temmuz ayında kabul edilen kanun teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar sadece Yahudi Soykırımı’nı inkâr edene ceza verilebiliyordu. Bundan böyle Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden de cezalandırabilecek” demişti.

2001 yılında Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan Fransa’da soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların inkâr edilmesini suç sayan kanun teklifi ilk olarak 2006 yılında gündeme getirilmişti.

2011 yılında yeniden gündeme getirilen kanun teklifi, daha önce de Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmiş olsa da, büyükelçilik kanalıyla Meclis’in kararına müdahale etmeye çalışan Türkiye’nin baskılarının da etkisiyle, Fransa Anayasa Konseyi teklifte yer alan bazı hususların “Anayasa’ya uygun olmadığını” öne sürerek kanun teklifini onaylamamıştı.

Paris’teki dönemin Türkiye büyükelçisini geri çağıran Ankara, Fransa Anayasa Konseyi’nin lehteki kararının ardından büyükelçisini yeniden Fransa’ya göndererek ülkeler arası ilişkileri normalleştirmeye başlamıştı.

 

(Demokrat Haber, AFP)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.