İklim KriziManşet

Fransa lideri Emmanuel Macron’dan iklim değişikliğiyle mücadele çağrısı

0

Resmi temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Avustralya’nın Sydney kentinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un onuruna Sydney Opera Evi’nde yemek verildi.

Programda konuşan Macron, Başbakan Malcolm Turnbull‘a hem parlamentoda hem de parti içinde karşılaşabileceği siyasal engellere rağmen “irade gücünü” kullanarak iklim değişikliğiyle mücadele etme çağrısı yaptı.

Konu hakkında Avustralya’da yaşanan siyasi ve ekonomik tartışmaların farkında olduğunu ve buna saygı duyduğunu hatırlatan Macron, “Bence, gerçek liderler mevcut çıkarlara saygı duyanlardır ama aynı zamanda da daha stratejik şeylere katılmaya karar verenler olduğunu düşünüyorum. Eğer harekete geçmezsek Pasifik’teki sayısız devlet birkaç yıl içinde yok olabilme riski altında. Çocuklarımızın hayatını feda etmeye karar verirsek, bu hayat ne kadar iyi olabilir ki? Bu bir seçenek olamaz.” dedi.

Temasları kapsamında Macron’un, Turnbull ile yapacağı ikili görüşmelerde askeri ve siber güvenliğe yönelik iş birliğini derinleştirmenin yanı sıra ticari konularında yeni anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 2015 yılında yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla imzalanan anlaşmada, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması konusunda uzlaşılmıştı.

Anlaşma, fosil yakıtlarının kullanımının ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla bu hedefe varılmasını öngörüyordu.

Geçtiğimiz Kasım ayında 23’üncüsü düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nın başkanlığını üstlenen Fiji Başbakanı Frank Bainimarama Pasifik adası ülkesinin, iklim değişikliğinin “neredeyse daimi olarak” ölümcül siklonlara neden olmasıyla “hayatta kalma mücadelesi” içinde olduğunu söylemişti.

 

(Hürriyet, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.