İklim ve EnerjiManşetYeşil Gündem

Florida’daki iki nükleer reaktörün ömrü 80 yıla çıkarıldı!

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Nükleer Düzenleme Komisyonu (NRC) 4 Aralık tarihinde aldığı karar ile iki ticari nükleer reaktörün lisansına ikinci kez 20 yıllık uzatma verdi. Böylece, nükleer tarihinde ilk kez reaktörlerin çalıştırılması için ikinci kez uzatma lisansı verilerek her birinin ömrü 80 yıla uzatıldı.

Türkiye Noktası ismi verilen tesise ait 3 ve 4 numaralı reaktörler Florida’nın 30 km güneyinde yer alıyor ve Florida Power Light (FPL) şirketi tarafından işletiliyor. Reaktörler, sırasıyla 2 Kasım 1972 ve 21 Haziran 1973 tarihlerinde şebekeye bağlanmıştı. Şirket ikinci uzatma tarihi için bu sene Nisan ayında müracaat yapmıştı.

‘Deniz yükselmesinin yaratacağı risk görmezden geliniyor’

Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) kararın ardından yaptığı açıklamada lisansın ömrünün 10 yıldan fazla uzatılmasının saçma olduğunu bu kararla iklim krizine bağlı risklerin öngörülmediğini gösterdiğini söyledi. Konsey, bir üst mahkemeye başvurarak Nükleer Düzenleme Komisyonu’nun bu kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Lisans uzatmasının ardından  Amerikan Nükleer Topluluğu CEO’su Craig Piercy, hem NRC hem de FPL’yi tebrik ederek “Bu, nükleer filomuzu korumak ve elektrik sektörümüzü karbonsuzlaştırma mücadelesinde gerçekten önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

 ‘Karar, halka ve çevreye hizmet etmiyor’

Ancak lisans başvurusu sürecinde birçok müdahalede bulunan çevre örgütleri karar oldukça tepkili. Uluslararası çevre örgütü Friends of Earth International’ın iklim ve enerji programı stratejik danışmanı Damon Moglen kararı eleştirerek “Bu karar hiçbir şekilde halka ve çevreye hizmet etmiyor, sadece kârını korumak isteyen bir sektörün çıkarlarına hizmet ediyor ” değerlendirmesinde bulundu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.