Doğa MücadelesiManşet

Fırtına Vadisi´nde ‘Yeşil Yol´ protestosu

0

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını, yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayan Yeşil Yol Projesi’ne tepkiler sürüyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterdiği Çamlıhemşin Fırtına Vadisi’nde yer alan Kavrun Yaylası’nda toplanan Fırtına İnisiyatifi grubu, ‘Bak işte yaklaşıyor Fırtına, direniyor Yeşil Yol’a’ pankartı açtı, protesto eylemi gerçekleştirdi.

7

Yeşil Yol Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylaları ve turizm merkezlerini yüksek rakımdan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlandı. 7 metre genişliğinde gidiş geliş olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. İki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.

Kavrun yaylasında Yeşil Yol kapsamında iş makineleri ile sürdürülen yol açma ve genişletme çalışmasına tepkiler artarak devam ediyor. Yaylaların doğal güzelliğini bozacağı gerekçesiyle yol çalışmasına karşı çıkan yöre sakinleri ile kendilerine Fırtına İnisiyatifi adını veren grup, ‘Bak işte yaklaşıyor Fırtına, direniyor Yeşil Yol’a’ pankartı ile Yukarı Kavrun Yaylasında toplandı.

Grup adına yapılan açıklamada, Karadeniz Bölgesi’nde her yaylanın kendi ulaşım imkanına sahip olduğu, mevcut yolların güzeblleştirilip ulaşım kolaylığı sağlanması gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Yaklaşık 20 yıldır tüm Karadeniz’de ve bu arada Fırtına Vadisi’nde toprak ve maden analizi yapılmaktaydı. Bu bağlamda tespiti yapılan madenlerle Yeşil Yol’ların bir bağlantısı var mıdır? Masumane ve iyi niyetli bir proje olarak gerçekten turizm amaçlanmış ise bu irtifalarda, alışıldık araçların oksijen yetersizliği nedeniyle yakıtlarında sorun yaşadığını biliyor musunuz? Yaşama kucak açan bir doğayı koruyup atalarımızı onurlandıracağımıza, rant düşkünleri arasında yer alırsak torunlarımıza ne anlatacağız? Onlara kötü örnek olmaz mıyız? Tarihin devletlere, hükümetlere, hükümdarlara şimdiye değin öğretmiş olması gereken ders; topluma rağmen, onu yok sayarak hareket edilemeyeceğidir. Karadeniz halkı, Fırtına’nın çocukları ve yaylacılar, bu dersi bir kez daha öğretmeye gönüllü ve kararlıdır. Söz konusu çılgın projelerin tamamına karşı tüm demokratik ve hukuki direniş hakkımızın meşru olduğunu bir kere daha hatırlatıyoruz.”

Grup basın açıklamasının ardından tulum eşliğinde horon oynadı. Bu sırada hep bir ağızdan Yeşil yol için çalışan iş makinelerine ‘Gavurun makinesi, gene aldı dağları’ dizeleri ile tepkiler dile getirildi. Yaylada yaşayanlar Yeşil Yol projesinin yaylaları böleceğini, hayvancılığa zarar vereceğini ve doğal güzelliği yok edeceğini belirterek projenin değiştirilmesini istedi.

(Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.