Emek

Finansbank’ta 500 kişi işten çıkarıldı

0

Finansbank ‘Bizce mümkün’ sözünü sadece reklamlarında uygulamıyor. Banka son bir hafta içinde yaklaşık 500 çalışanını işten attı.

Finansbank, son birkaç hafta içerisinde yaklaşık 500 çalışanını işten çıkardı.

Konuya ilişkin DİSK’e bağlı Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen) Genel Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, bankanın, krizi bahane ederek çalışma hakkını gasp ettiği belirtildi. Bank-Sen, “Örgütsüz emekçi sınıflar ağzıyla kuş tutsa; çalıştıkları kuruluşlar zarar etse de, kar açıklasa da kaderleri bu sistemde değişmiyor; işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik yani insanoğluna layık olmayan bütün çalışma ve yaşam biçimleri” dedi.

Finansbank’ın reklamlarında “Bizce Mümkün” denildiğine dikkat çeken sendika, son bir hafta içinde yaklaşık 500 çalışana telefon edilerek “yarın işe gelmeyecekleri”nin bildirildiğini, bazılarının da “tekrar iş bulamayacakları” tehditleriyle istifaya zorlandığını kaydetti. Bank-Sen, Finansbank’ın bu şekilde çalışanların yasal hakları olan “işsizlik tazminatları”nı almasını hukusuz bir biçimde engellediğini kaydetti.

Sendika, “Finansbank’ın çalışma hakkını gasp operasyonu evrensel yasa ve değerlere aykırı, çalışanların emeğine dönük bir saldırıdır” dedi.

Sendika, şirketin kar oranlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Finansbank’ın yüzde 77.22 hissesini elinde bulunduran ana ortak National Bank Of Greece’in 2010’un ilk çeyreğinde 114 milyon euro seviyesinde olan banka net karı, Ocak-Mart 2011 sürecinde 157 milyon euroya yükseldi. Bu kar düzeyinde en büyük pay 151 milyon Euro ile Finansbank’a ait. Finansbank, bir yıl içinde 33 yeni şube açarak şube sayısını 519’a (yüzde 6.79); buna rağmen personel sayısını sadece 149 kişi (yüzde 1.35) arttırarak 11.221’de tutmuş durumda. Yunanistan’daki bankacılık sistemini güçlendirmek için karda en yüksek paya sahip çalışanların yüzlercesinin işsizliğe, kalanların ise çok çalışmaya mahkum edilmeleri gerekiyor.”

Bank-Sen, Finansbank’ın işten çıkarmalardan vazgeçmesini, atılanların geri alınmasını istedi.

(Emek Dünyası)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.