Kültür-Sanat

Film Festivali’nde zafer “Tepenin Ardı” ve “Yeraltı”nın

0

İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da En İyi Film Ödülü’ne Emin Alper’in “Tepenin Ardı” laık görüldü. Yönetmen ödülü “Yeraltı” ile ‘Zeki Demirkubuz’a verildi. Törende ‘Yeraltı’ beş, ‘Tepenin Ardı’ ise üç ödül kazandı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Akbank sponsorluğunda düzenlediği 31. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri 14 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu.

Uluslararası Yarışma Ödülleri

Başkanlığını yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nde oyuncu Alexander Fehling, yönetmen Brillante Mendoza, yönetmen Corneliu Porumboiu ve gazeteci Elçin Yahşi yer aldı.

İstanbul Film Festivali’nde son iki yıldır Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülüne bu yıl, Julia Loktev‘in “Yalnız Gezegen”(The Loneliest Planet) adlı filmi layık görüldü. Jüri Özel Ödülü ise Joachim Trier‘in “Oslo, 31 Ağustos”(Oslo, August 31st) adlı filmine verildi.

Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri

İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma’da üçü Türkiye, beşi dünya prömiyeri yapan 12 film jüri karşısına çıktı. Jüri yazar Murathan Mungan, yönetmen Yüksel Aksu, Selanik Film Festivali temsilcisi Dimitris Kerkinos, oyuncu Nazan Kesal ve yapımcı ve dağıtımcı Alexandre Mallet-Guy‘dan oluştu.

En İyi Film Ödülü Emin Alper‘in “Tepenin Ardıfilmine verildi. En İyi Yönetmen ödülü “Yeraltı” filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz‘a verildi. Ulusal Yarışma’da Altın Lale’yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmene 50.000 TL para ödülü veriliyor.

Bu yıl Onat Kutlar anısına ilki verilen Jüri Özel Ödülü M. Tayfur Aydın‘ın“İzRêç” adlı filmi layık görüldü. Jüri Özel Ödülü “Türkiye Sineması” tema sponsoru Efes tarafından verilen para ödülü ile destekleniyor. Aydın bir sonraki filminde kullanmak üzere 30 bin dolar değerinde para ödülü kazandı.

En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Belmin Söylemez‘in yönettiği “Şimdiki Zaman” filmindeki rolü ile Sanem Öge‘nin oldu.

En İyi Erkek Oyuncu, Zeki Demirkubuz‘un yönettiği “Yer altı” filmindeki rolüyle Engin Günaydın oldu.

Ulusal Yarışma’da En İyi Senaryo Ödülü “Tepenin Ardı” filmiyle Emin Alper ile “Babamın Sesi” filmiyle Orhan Eskiköy arasında paylaştırıldı. En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü “Yeraltı” filmiyle Türksoy Gölebeyi‘ne verildi. Türksoy Gölebeyi, ödülünü görüntü yönetmeni Uğur İçbak’tan aldı.

Altın Lale Ulusal Yarışma’da En İyi Müzik Ödülü’ü İz-Rêç filmiyle kazanan Mustafa Biber ödülünü festivalde Sensiz Yaşanmaz adlı belgeseli gösterilen ünlü klarnet ustası Barbaros Erköse’nin elinden aldı.

Altın Lale Ulusal Yarışma’da bu yıl ilk defa verilen En İyi Kurgu Ödülü’nü Yeraltı filmiyle Zeki Demirkubuz kazandı. Zeki Demirkubuz’a ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri üyesi ve Selanik Film Festivali temsilcisi Dimitris Kerkinos takdim etti.

FIPRESCI Ulusal ve Uluslararası Yarışma Ödülleri

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Ödülleri Uluslararası Yarışma’da Andrea Arnold‘un “Uğultulu Tepeler” (Wuthering Heights), Ulusal Yarışma’da Emin Alper’in Tepenin Ardı adlı filmlerine verildi.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE)

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle verilen FACE ödülü heykelciği ve 10.000 Euro’luk para ödülü’ne Macar yönetmen Bence Fliegauf‘un “Sadece Rüzgâr” (Just the Wind) adlı filmi layık görüldü.

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Özel Mansiyon’u Anca Damian‘ın “Crulic-Öteki Tarafa Yolculuk (Crulic-The Path to Beyond) ile Emanuele Crialese’nin “Memleket”  (Terraferma) adlı filmleri paylaştı.

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Yan Yayınlar Yönetmeni Cem Erciyes ve geçen yıl Ulusal Yarışma’da Radikal Halk Ödülü’nü kazanan Atlıkarınca filminin yönetmeni İlksen Başarır‘ın açıkladığı Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Rodrigo García‘nın “Albert Nobbs“, Ulusal Yarışma’da Zeki Demirkubuz‘un Yeraltı” adlı filmleri kazandı.

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.