ManşetEnerjiİklim Krizi

Filipinler yeni kömür santralleri için moratoryum ilan etti

0
Ülkeyi vuran Goni Tayfunu sonuncunda binlerce kişi evsiz kalmıştı

Filipinler’de hükümet enerji politikasında önemli bir adım atarak bundan sonra yeni kömürlü termik santral inşa etme tekliflerini kabul etmeyeceğini duyurdu.

Enerji Bakanı Alfonso Cusi, salı günü Singapur Uluslararası Enerji Haftası sırasında yaptığı konuşmada, ülkenin yeni kömürle çalışan yeni enerji santralleri için moratoryum ilan edeceği bilgisini paylaştı.

Karar tam da bu yıl ülkeyi vuran 18’inci tayfun olan Goni Tayfunu‘nun ardından geldi. Önceki Molave Tayfunu’nun yaralarını henüz saramayan Filipinler, uzmanların 2020 yılının en güçlü tayfunu olarak nitelendirdiği Goni ile karşılaştı.

Binlerce evin zarar gördüğü tayfun sonucunda en az 17 kişi ölürken üç kişi ise kayıp olarak bildirildi.

‘Yenilenebilir enerji için daha fazla fırsat’

Cusi açıklamasında “Filipinler Enerji Bakanlığı, enerji hedeflerimiz karşısında mevcut enerji karışımımızın uygunluğunu yeniden değerlendiriyor. Bunun ülkemizin enerji geleceğinde öne çıkan yenilenebilir enerji için daha fazla fırsat sağlayacağı konusunda iyimserim” dedi.

Dönüşüm planlarının bununla sınırlı kalmayacağını belirten Cusi, “Ülke için daha sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için fosil yakıta dayalı teknoloji kullanımından daha temiz enerji kaynaklarına geçiş için de çaba gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yapım aşamasındaki kömür projeleri sonlanabilir

Climate Home News’ten Chloé Farand’ın haberine göre kampanyacılar 2019 yılında elektriğinin neredeyse yarısını kömürden karşılayan Filipinler için oldukça “ileriye dönük hoş bir adım” olarak nitelendirdi.

Yapım aşamasındaki 12 GW’lık yeni kömür projelerinin ülkenin kömür kapasitesini neredeyse iki katına çıkarması bekleniyordu. E3G tarafından analiz edilen Global Energy Monitor verilerine göre toplamda 12 GW’lık projelerin 8 GW’lık kısmının alınan yeni kararla birlikte durdurulması oldukça muhtemel. Ancak hükümetin yeni kararın hangi projeleri kapsayacağını önümüzdeki günlerde netleştirmesi gerekiyor.

‘Yatırımcılara önemli bir sinyal’

 Filipinler merkezli İklim ve Sürdürülebilir Şehirler Enstitüsü’nün yönetici direktörü Red Constantino, Climate Home News’e verdiği demeçte, “Duyuru önemli çünkü hükümetin çekmek istediği yabancı yatırımlara açık bir beyan” dedi.

Constantino açıklamasının devamında “Bu karar Filipinler’in artık esnek yenilenebilir enerji istediğini hem ülke içindeki hem de yurt dışındaki yatırımcı topluluğuna ilettiği bir sinyal” ifadelerine yer verdi.

Kararın iklim politikası çerçevesinde kapsamlı bir paket içerisinde sunulmamasına rağmen ülkeyi karbonsuzlaştırma yoluna koyacağını belirten Constantino, “Yeterli olmayacak ama doğru yönde atılmış büyük bir adım” ifadelerini kullandı.

‘Gelişmekte olan ülkelere yönelenler başka yere bakmak zorunda kalacak’

Manila merkezli Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nde enerji finansmanı analisti olan Sara Jane Ahmed, ise Güneydoğu Asya ve Güney Asya’nın uzun zamandır “kömür büyümesinin son kaleleri” olduğunu söyledi.

Ahmed yaptığı açıklamada “Eski kömür teknolojisini denizaşırı gelişmekte olan ülkelere satmak isteyen kömür oyuncuları başka yerlere bakmak zorunda kalacak ”ifadelerini kullandı.

Daha esnek bir enerji şebekesi

Enerji departmanı yaptığı açıklamada, kararın “talepteki yapısal değişiklikler karşısında esnek olabilecek … ve yeni, daha temiz ve yerli teknolojik yeniliklerin girişini barındırabilecek” daha esnek bir güç kaynağı karışımı oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Filipinler şu anda kömür santrallerine bağımlı esnek olmayan bir enerji şebekesine dayanıyor. Bu da değişen talebe uyum sağlamak için  kömür santrallerini devre dışı bırakmayı zor ve pahalı hale getiriyor.Bu yüzden düzenli elektrik kesintileri ve enerji sektöründe çeşitli sekteye uğramalar meydana geliyor.

Özellikle koronavirüs salgını sırasında enerji talebindeki çöküşe kömür yanıt veremezken, yenilenebilir enerjinin bu konuda daha uygun olduğu ortaya çıkmış oldu.

Tayfunlar gibi daha sık ve yoğun aşırı hava olaylarının iklim tahminleri de daha esnek bir enerji sistemi ihtiyacına işaret ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.