İklim KriziManşet

Filipinler, Haiyan’dan bir yıl sonra Hagupit Tayfunu ile karşı karşıya

0

Filipinler, binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan Haiyan tayfunundan bir sene sonra yaklaşan yeni bir fırtına dalgasıyla yüz yüze…

Dünya büyük ‘barış dönemi tahliyelerinden’ birini yaşıyor. Hagiput Tayfunu 13 ay önce gerçekleşen ‘süper tayfunun’ izlerini taşıyan merkez bölgelere yaklaşırken, Filipinler’de 616.000’den fazla insan bölgeden tahliye edildi.

Cuma günü Hagupit Tayfunu, geçen sene gerçekleşen fırtınada binlerce insanın öldüğü doğu kıyısına yaklaşırken, on binlerce insan Filipinler merkezindeki kıyı köyleri ve heyelan tehlikesi bulunan bölgelerden tahliye edildi.

Meteoroloji bürosu PAGASA’ya göre Cumartesi günü doğu kıyılarına yaklaşmaya devam eden Hagupit Tayfunu’nun gözü Doğu Samar bölgesindeki Borongan şehrinin 230 km kuzey doğusunda bulunuyor.

18

Hagupit Tayfunu’nun Filipinlere yaklaşırkenki görüntüsü Cuma günü ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tarafından çekildi. Fotoğraf: AP

Yaklaşan fırtına süper tayfun kategorisinin bir derece altında değerlendiriliyor. Ancak yine de gerçekleşmesi beklenen şiddetli yağış ve 4,5 metreye kadar yükselebilecek fırtına dalgaları çok büyük yıkıma neden olacak potansiyele sahip.

Merkezde saatte 195 kilometreye ulaşabilecek rüzgâr hızı ve 215 kilometreye ulaşabilecek sağanak ile fırtına, saatte 10 kilometre hızla Filipinler’e yaklaşıyor. Fırtınanın Pazar günü erken saatlerde Doğu veya Kuzey Samar bölgelerini vurması bekleniyor.

Bicol ve doğu Visayas bölgelerinde yaşayan yaklaşık 10 milyon insanın sel, fırtına dalgaları ve şiddetli rüzgâr riski altında olduğu bildiriliyor. AccuWeather Küresel Meteoroloji Merkezi ülkede 30 milyon insanın tayfundan etkilenebileceğini söylüyor.

Ulusal Afet Kurumu’na göre deniz seviyesinin altındaki köyler ve heyelan riski olan alanlarda yaşayan 616.000 insan okullar,  hükümet binaları, belediye binaları, spor salonları ve kiliselere sığındı.

Filipinler merkezindeki Birilan ada bölgesinde bulunan afet kurumunun başkanı Sofronio Dacillo ulusal radyoda, fırtına kabarması yaşanacağı tahminleri nedeniyle gönüllü tahliyenin önemli olduğu duyurusunu yaptı.

Cumartesi sabahı, Doğu Samar bölgesi sakinleri yağışın başladığı ve şiddetinin değişiklik gösterdiğini belirtti.

Cenova’da bulunan Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Bürosu yalnızca Cebu merkezî ada bölgesinden 200.000 insanın tahliye edildiğini bildirdi. Büro sözcüsü Denis McClean, Hagupit Tayfunu’nun barış döneminde gerçekleşen en büyük tahliyelerden birini tetiklediğini söyledi.

Bölgesel Meteoroloji Bürosu’na göre geçen sene gerçekleşen süper tayfun kategorisindeki Haiyan Tayfunu’nun etkilerinden hala toparlanmaya çalışan bölgeler en fazla risk altındaki alanlar arasında yer alıyor.

 

(Yeşil Gazete, Guardian, Telegraph)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.