İklim KriziManşet

Fiji’nin iklim liderliği: “Hepimiz aynı kanonun içindeyiz.”

0
Conférence des Nations unies sur les changements climatiques - COP21 (Paris, Le Bourget)

Climate Change News’da Megan Darby imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Onur Akdağ’ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Başbakan Frank Bainimarama, COP23 iklim görüşmeleri başkanlığına ilişkin planlarını açıklarken, New York’taki liderleri bağnaz kişisel çıkarlarının ötesini gözetmeye çağırdı.

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama (Fotoğraf: COP Paris)

Eylül ayında yapılan BM genel kurulunda, Fiji’nin başbakanı Kasım ayında yapılacak olan iklim görüşmelerine ilişkin planlarını açıklarken, iklim iş birliği için de çağrıda bulundu.

Frank Bainimarama, Irma ve Maria kasırgalarının sebep olduğu yıkıcı tahribattan bahsederken, liderleri küresel ısınmayı göz ardı etmenin ekonomik maliyetlerini göz önünde bulundurmaya çağırdı.

Bainimarama: “Bunu her ülkenin kendi ulusal çıkarlarını korumaya çalıştığı bir müzakere olarak görürsek, hepimiz kaybederiz. Kendi insanlarımızı iklim değişikliği sonuçlarından korumaya gücümüz yetmez.” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ı üstü örtülü bir şekilde yererken, ulusal sanayi ve kısa vadeli ekonomik çıkarları korumanın pahalıya mal olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Trump kömür işçilerini işlerine geri döndürmeye söz vererek ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmeye yönelik gözdağı vererek, ABD için daha elverişli olan koşulları yeniden yaratmaya çalışıyor.

Trump BM genel kurulunda kendi önceliklerini evde bıraktığını vurgulayarak “Amerika’da halk yönetir, halk hükmeder ve halk egemendir.” dedi. “Amerika başkanı olarak önceliği daima Amerika’ya vereceğim, tıpkı sizin de ülkelerinizin lideri olarak önceliği daima kendi ülkenize vereceğiniz ve vermeniz gerektiği gibi.”

Buna karşın COP23 Bonn iklim müzakerelerine başkanlık yapacak olan Bainimarama, kayıtlara geçen en kötü fırtınalardan bazılarının geçtiğimiz haftalarda ABD’nin güneyini vurmasının üzerinde durdu. Bu arada Fiji de, 2016’da ekonomisinin üçte birini silip süpüren Winston Siklonu’nun etkilerinden toparlanma sürecinde. Bilim insanları, ısınan denizlerin tropik fırtınaları daha da yıkıcı hale getirdiğini belirtiyor.

Bainimarama; “Önümüzdeki COP başkanı olarak, bu felaketlerin altında yatan nedenlere yönelik küresel bir çözüme öncülük etme ihtiyacının son derece farkındayım.” dedi.

Bainimarama aynı zamanda Fiji’nin, ilk kez bir Pasifik ada ülkesi öncülüğünde gerçekleştirilecek COP23 hakkındaki görüşlerini  ortaya koydu. Toplantı,  lojistik nedenlerden dolayı Almanya’nın Bonn kentindeki BM iklim merkezinde gerçekleştirilecek olmasına rağmen, Pasifik’in kültürel geleneklerinin sergiliyor olacak.

Temsilcilere Bainimarama’nın deyişiyle “hepimizin aynı kanoda olduğu”nu hatırlatmak için Fiji’nin geleneksel açık deniz kanosu olan “Drua” ana salonda sergilenecek.

Elçi Nazhat Shameem Han, Bula bölgesinin resmi müzakerelerini yönlendirmek için Pasifik’in yaratıcı diyalog ruhu olan “Talenoa”yı ortaya koymak üzere kürsüye çıkacak.

Bonn bölgesi, “iklim şampiyonu” Inia Seruiratu’nun çağrısıyla, katılımcılara, iş adamlarına ve ulusüstü politikacılara bir araya gelmek için alan sunacak.

Bainimarama, aynı zamanda eyalet ve bölgelerin temsilciliğine atanan California valisi Jerry Brown’a da şükranlarını dile getirdi. Brown, küresel ekonominin %39’unu kapsayan “2 derecenin altı” koalisyonunu bir araya getirmişti.

 

Bu haberin İngilizce orijinali

 

Muhabir: Megan Darby

Yeşil Gazete için çeviren: Onur Akdağ

 

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.