İklim KriziManşet

Figueres, BM’deki iklim değişikliği ile ilgili görevinden ayrılıyor

0
Fotoğraf: IISD

Alex Pashley tarafından Climate Change News‘de kaleme alınan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Alper Çevirgel‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Birleşmiş Milletlerin baş iklim diplomatı ve Paris Konferansı’nın kilit aktörü UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) idari sekreteri Christiana Figueres Haziran ayında görevinden ayrılacağını söyledi.

Fotoğraf: IISD

Christiana Figueres Birleşmiş Milletlerin en üst iklim organın başında 6 yıl görev yaptıktan sonra Haziran’da görevinden ayrılıyor.

Geçen Aralık ayında Paris’te, bütün ulusların küresel ısınma hakkındaki uzlaşma sağlamasına katkıda bulunan Kosta Rika’lı diplomat, açıklamasında 6 Haziran’da biten görevinde kalması için gelecek talepleri kabul etmeyeceğini açıkladı.

12 Şubat’taki mektubunda “Hepinize derin şükranlarımı ileterek resmi olarak açıklıyorum ki 6 Haziran’da biten Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi idari sekreterliği görevimden, görev süremin uzatılmasını kabul etmeyeceğimi bildirerek ayrılıyorum.” diye yazdı.

“Acil yaptırımların uygulanmasının gerektiği bir evreye giriyoruz. Önümüzdeki yol kesintisiz kararlılık, beceri ve hepsinden öte bizlerin ortak insaniyet ve amaç anlayışımızı gerektirecek. Biliyorum ki hep beraber sizler gerekeni yapacaksınız.”

Paris İklim Anlaşmasını tarihsel bir başarı olarak nitelendiren Figueres, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yakında ülkelerden kendi yerine geçmesi için adaylar sunmalarını isteyeceğini söyledi.

Açıklama, BM iklim görüşmeleri başkanı Laurent Fabius’un bu görevden istifa etmesinden hemen sonra gelerek, ülkeler Paris İklim Anlaşmasını uygulamaya koyulurken belirsizlik yarattı.

Bu Kasım ayında Morokko’da ülkelerin Paris Anlaşmasının ince detaylarının çalışılmasının beklenildiği yıllık konferansı yönetecek yeni bir başkanın olup olmayacağı henüz netleşmiş değil.

Önceki Birleşik Krallık başbakanı Gordon Brown’ın danışmanı Michael Jacob, Figueres’in ayrılığının liderliği kritik bir zamanda açıkta bıraktığını söyledi. “Bence Figueres bir iklim hareketi şampiyonu olarak oldukça büyük bir iş başardı. Tekrarlanması çok zor başarılar elde etti. Önceki sekreterler müdüriyet personelleriydi ve genel olarak oldukça özelleşmiş iklim camiası dışında herkes tarafından tanınmış kişiler değillerdi” dedi.

“Eğer Paris’ten Marakeş’e giden bir süreç tasarlıyor olsaydınız muhtemelen BM iklim görüşmeleri başkanıyla idari sekreterin aynı anda görevden ayrılmasını isterdiniz. Büyük olasılıkla daha iyi bir devamlılık arzu ederdiniz.” dedi.

E3G isimli düşünce kuruluşu iklim diplomasi başkanı Liz Gallagher, Figueres’in görev süresinde çok uluslu diplomasiye olan inancı yeniden sağladığını söyledi. “Christiana Figueres gerçek bir ilham kaynağı ve Paris’teki önemli sonuçların elde edilmesi açısından önemli biriydi.” dedi. “Paris, çok uluslu diplomasinin belirgin bir başarı örneği olarak okunmalıdır. Kutuplaşmanın gitgide arttığı dünyada güçlü işbirliksel anlaşmaların sağlanması çok daha zor hale geldi.

Figueres görevi Kopenhag iklim zirvesi faciasının hemen sonra devralmıştı. Kendisinin ilk basın konferansında küresel bir iklim anlaşmasının sağlanılabilinip sağlanılamayacağı sorulduğunda “Benim hayat sürem içerisinde olası değil.” cevabını vermişti.

Ancak Vancouver’daki bir Ted konuşmasında Figueres, bu karamsar başlangıcın sonrasında, yeni ve  karşılıklı mutabakata dayalı bir yaklaşımın bir anlaşmaya varılması için gerekli olduğuna karar verdiğini söyledi.

“İmkansız bir olgu değil, bir tutumdur.” diyen Figueres, “Tam o zaman ve orada karar verdim ki ben tutumumu değiştireceğim ve dünyanın da iklim değişikliği hakkındaki tutumunu değiştirmek için yardım edeceğim.” diye ekledi.

Figueres’in başarısının bir göstergesi olarak, Bonn temelli pozisyon Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlarıyla eşit pozisyona, “Genel Sekreter Başyardımcılığına” yükseltilecek.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Alex Pashley

Yeşil Gazete için Çeviri: Alper Çevirgel

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.