Ferguson’da yarık derinleşiyor

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Missouri eyaletinde, Ferguson banliyösünde Michael Brown adlı 18 yaşındaki siyahi gencin vurulmasıyla başlayan olaylar devam ediyor. Olayın meydana geldiği St. Louis kenti polisi, polis şiddetine karşı gösteri yapan insanlara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle ateş açmıştı. Polisin askeri silah ve ekipmanla donanmış görüntüsü ise ülkede ‘polisin askerileşmesi’ tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Olayları yatıştırmak amacıyla Ferguson’a siyahi bir polis komiseri atanması da yeterli olmadı. Cuma akşamı bazı küçük grupların iş yerlerini yağmalaması üzerine Missouri eyaleti valisi Jay Nixon, banliyöde olağanüstü hal ve geceyarısı ile sabah saat 5 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti; ancak, sayıları 200’ü bulan eylemciler sokağa çıkma yasağını delerek ‘Adalet yoksa sokağa çıkma yasağı da yok‘, ‘Hepimiz Mike Brown’uz‘ ,’Barışçıl gösteri hakkımız‘ sloganları attı. Dün geceki çatışmalarda polisin yedi protestocuyu gözaltına aldığı belirtiliyor.

18missouri-master675
Fotoğraf: The New York Times için Eric Thayer

 

Protesters assist a man who was overcome by smoke as police clear a street after the passing of a midnight curfew in Ferguson
Fotoğraf: REUTERS/Lucas Jackson

Öte yandan, Ferguson’da başlayan olaylar ABD’de başta siyahlar ve beyazlar arasında olmak üzere gelir eşitsizliği tartışmalarını da tekrar alevlendirdi. Zira Ferguson’da beyazların yaşadığı bölgede yıllık gelir kişi başına ortalama 50 bin Dolar seyisindeyken, ağırlıklı olarak siyahların yaşadığı bölgede bu rakam sadece 18 bin Dolar.

 (Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR