ManşetSivil Toplum

Fener’de ‘Ta Fota’ (Işıklar) Bayramı kutlandı

0

Mesih İsa’nın vaftiz edilişi, ‘Ta Fota’ (Işıklar) Bayramı, Ekümenik Patrikhane’nin bahçesindeki Doğu Roma döneminden kalma, tarihi Ayios Yeorgios Kilisesi’ndeki ayinle kutlandı. Büyük ayinin ardından, denizden haç çıkarma geleneği yerine getirildi. Patrik Bartholomeos tarafından denize atılan haçı, Yunanistanlı Lukas Kokini çıkardı.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Mesih İsa’nın vaftiz edilmesi Ekümenik Patrikhane’de Bartholomeos’un da katıldığı büyük ayinle kutlandı. Sabah saat 09.10’da başlayan ve üç saatten fazla süren ayine katılım yoğundu.

Ayinin tamamlanmasının ardından saat 12.25’te Bartholomeos ile ruhaniler Fener iskelesine doğru yürüdü. Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterilen yürüyüşün ardından kortejde yer alan din adamları, deniz kenarında oluşturulan stant üzerine çıktı.

Yoğun katılım nedeniyle izdiham yaşanan tören, Patrik Bartholomeos tarafından, Haliç’in soğuk sularına haçın atılması ile başladı. Haçı çıkarmak için 23 kişi denize atladı. Su üstündeki haça ilk ulaşan, Yunanistan’ın Dedeağaç kentinden ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen 22 yaşındaki Lukas Kokinis oldu. Kokinis, önce suyun içinden çıkardığı haçı öptü,  ardından da haçı Patrik Bartholomeos’a götürdü. Bartholomeos da haçı aldıktan sonra Kokini’ye altından haç kolye hediye ederek, tebrik etti.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kokinis, Yunanistan’da çiftçilikle uğraştığını belirterek, İstanbul’a gelirken denizden haçı çıkarmayı hayal ettiğini, bunu başardığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Protestolar eşliğinde yapılıyordu

Yüzyıllardır Üsküdar, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy ve İstanbul’un birçok yerinde devam eden denizden haç çıkarma törenleri kesintiye uğradı ve Ekümenik Patrikhane, 50 yıl Haliç’te tören yapamadı. 2003 yılında ise, törenler yeniden yapılmaya başlandı.

2005’teki tören, “Haçın düştüğü yer bizim” anlamına geldiğini söyleyen MHP’li grubun protestosuyla başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir mitingde protestoya şu sözlerle destek vermişti: “İstanbul’da piskopos elindeki haçı Haliç’e atıyor, diğerleri de haçı çıkararak kendince bir gelenek oluşturmaya çalışıyor. Fakat ülkücüler, kayıklarla Haliç’te gezip mesajı veriyorlar. Haliç’ten haç çıkarmak İstanbul’u Konstantinopolis yapmaktır.”

2006 yılında ise, denizden haç çıkarma töreninde kendilerine ‘Türk Haliç Platformu’ adını veren grup, tören sırasında tekbir getirerek, “Patrik defol” diye bağırmıştı. Ayrıca gösterici gruptan bir kişi kostüm desteğiyle Fatih Sultan Mehmet’i canlandırmıştı.

(AGOS)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.