Felix Baumgartner’den Houston’a, “Dünyadayım”

Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner’in, stratosfer tabakasından yeryüzüne atlayışını gerçekleştirerek bir ilki başardı. Baumgartner atlayışını 39 bin metre yükseklikten gerçekleştirdi.. 30 saniyede 980 km hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti.

Uzaydan dünyaya yaptığı atlayışı ile dünyanın ilk gökyüzü dalgıcı ünvanının sahibi olan avusturyalı sporcu ses hızının da üzerine çıktığı yeryüzü yolculuğunda 1.342 km/h hıza ulaştı.

43 yaşındaki sporcu New Mexico’nun 39bin km yukarısında atlayışı için oluşturulan ve balon ile havada sabit kalması sağlanan platformdan atladı ve dünyanın en hızlı serbest düşüş rekorunun da yeni sahibi oldu.

T.S.İ. 18.00 sularında havalanan kapsül, 2 buçuk saatlik bir sürenin sonunda Felix Baumgartner’ı stratosfer tabakasını da geçerek uzay sınırına taşıdı. Önceden hedeflenen 36 bin m yüksekliği de aşarak 39 bin metreye yükselen kapsülde misyon merkeziyle son kontroller tamamlandıktan sonra Baumgartner kapsül penceresini açtı. Atlayışını gerçekleştiren Felix Baumgartner 4 dakika 20 saniye boyunca paraşütsüz halde atlayarak ‘serbest düşüş’ rekorunu kırdıktan sonra paraşütünü açarak inişe devam etti. Aynı zamanda balonla en yüksek irtifaya çıkma rekorunu da kıran Felix, T.S.İ. 21.16’ da planladığı üzere New Mexico’da yere inmeyi başardı.

Stratosferden dünyaya yaptığı başarılı atlama sonunda basına demeç veren Felix Baumgartner, “Orda dünyanın tepesinden yeryüzüne bakarken kibrinizden eser kalmıyor. Ne kıracağım rekorları ne de atlama sonrası elde edilecek bilimsel verileri düşünüyordum. Atlama standında düşündüğüm tek şey hayatta kalabilmekti” şeklinde konuştu.

Felix Baumgartner’in tarihi atlayışını buradan izleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete, BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR