Kültür-SanatManşet

Fazıl Say’ın davasına Almanya’dan tepki

0

Piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında dinî değerleri aşağıladığı gerekçesiyle açılan davaya bugün devam ediliyor. Dava Almanya’da da tepki topladı.

Piyanist ve besteci Fazıl Say’a karşı dinî değerleri tahkir ettiği gerekçesiyle açılan dava, Almanya’da da yakından takip ediliyor. Zira Fazıl Say, Almanya’nın farklı kentlerinde verdiği çeşitli konserler ile ülkede yakından tanınan Türk sanatçıları arasında bulunuyor. Ekim ayında yapılan davanın ilk duruşması Alman basınında geniş bir şekilde yer aldı. Alman siyasetçilerden de Fazıl Say’a destek geldi.

“Bu binlerce kişiye açılan bir dava”

Federal Alman Meclisi’nde grubu bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti’den 102 milletvekili Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık bir mektup göndererek, Fazıl Say’a dava açılması nedeniyle duydukları endişeyi dile getirdi. Muhalefetteki Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in girişimi ile ekim ayında gönderilen mektupta, dava sanatsal özgürlüğe indirilen bir darbe olarak nitelendirildi.

Ekim ayındaki ilk duruşmayı İstanbul’da yerinde takip eden Dağdelen, Deutsche Welle Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada, davanın saçma olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki gerçek şu ki, eleştiren ve muhalif olan güçlere karşı müthiş derecede bir politika uygulanmakta, bir baskı politikası uygulanmakta Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ait olan hukuk tarafından da, adalet tarafından da…”

Dağdelen, bu çerçevede Fazıl Say hakkında açılan davanın aslında binlerce insana karşı açılmış bir dava anlamına geldiğini ifade etti. Dağdelen, şunları söyledi: “Sadece Fazıl Say’a karşı açılmış bir dava değil. Bu davada şöyle bir mesaj verilmek isteniyor; bizim politikamıza, bizim yasalarımıza, bizim çerçevemize karşı çıkmak isteyen gazetecileri, sendikacıları, sanatçıları, politikacıları, Kürt politikacılara karşı biz şöyle bir baskı uygularız diye. Dolayısıyla, Fazıl Say’a açılmış bir dava, basın özgürlüğüne karşıdır, ifade özgürlüğüne karşıdır.”

“Asıl neden Say’ın muhalif olması”

Berlin’de yaşayan besteci ve bağlama virtüözü Taner Akyol da, bir sanatçı ve Fazıl Say’ın dostu olarak davayı yakından takip ediyor. Akyol, Fazıl Say’ın Twitter üzerinden paylaştığı iletilerin, hakkında dava açılması için bahane edildiği görüşünde. “Asıl sebebin muhalifliği olduğunu düşünüyorum” diyen Akyol, sözlerine şöyle devam etti: “Fazıl Say’ın şu andaki yönetime karşı muhalif bir tutumu, duruşu var. Her fırsatta, her şekilde, sosyal medya üzerinden eleştiriyor. Yani mesele aslında dini eleştirmesi ya da o Twitt meselesi değil. Mesele özünde, Fazıl Say’a böyle bir sopa göstererek, aslında Fazıl Say gibi düşünen ama onun kadar popüler olmayan, bir gün ayaklanma ya da karşı çıkma potansiyeline sahip kitleye sopa gösteriyorlar Fazıl Say üzerinden.”

Alman Müzik Konseyi’nden tepki

Alman Müzik Konseyi de, Twitter üzerinde yazmış olduğu bir mesaj nedeniyle Fazıl Say’ın yargılanmasına tepki gösterdi. Konsey’den yapılan yazılı açıklamada, Fazıl Say’a karşı açılan davanın kaygıyla izlendiği belirtilerek, ifade özgürlüğünün önemine vurgu yapıldı. Fazıl Say’ın Twitter üzerinden yazdığı mesajın “abartılmaması” gerektiğini ifade eden Konsey Başkanı Prof. Martin Maria Krüger,  Fazıl Say hakkında açılan davanın orantısız bir yaklaşım olduğunu kaydetti. “Eğer bir kişi İslam ile bir din olarak doğrudan alay etse ve İslam’a saldırsa, durum farklı olurdu. Ama bu davada böyle bir durum söz konusu değil. Bu nedenle de, kuşkusuz İslam’a bir din olarak hakaret etme amacı gütmeyen biri hakkında dava açılmasını orantısız buluyoruz.”

Neden dava açıldı?

Fazıl Say, geçen yıl nisan ayında sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden ünlü Acem şair Ömer Hayyam’a ait olduğu belirtilen bir dörtlüğü aktarması ve Müslümanlığa ilişkin bazı mesajları yüzünden tepki toplamış ve hakkında dava açılmıştı. Ekim ayında yapılan ilk duruşmada Fazıl Say, “yazmış olduğum hiçbir yazıda, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur” sözleri ile suçlamaları reddetmişti. Say, 18 aya kadar hapis cezası istemi ile yargılanıyor.

(DW)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.