Kültür-SanatManşet

Fatih Akın’ın çevre felaketi hakkındaki belgeselinin Türkiye prömiyeri Altın Koza’da

0

Yönetmen Fatih Akın’ın Trabzon’da yaşanan çevre felaketini anlatan “Cennetteki Çöplük” isimli belgesel filminin Türkiye prömiyeri 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde yapıldı.

Fatih Akın, Optimum AVM’de düzenlenen galada yaptığı konuşmada, hep merak ettiği Adana’ya ilk kez geldiğini belirterek, Yılmaz Güney’i ve sinemasını çok sevdiğini söyledi.

Almanya’da yaşadığını ve filmin çekim süresinin uzadığını anlatan Akın, şöyle devam etti:

“Nisan 2007’de başlamıştık çekimlere mart 2012’de bitti. 5 yıl sürdü. Çamburnu’da bir olay olduğu zaman hemen hareket edemiyordum çünkü Almanya’daydım. Bir ekip ayarlamam, uçak bileti ayarlamam lazım. 1 gün sürüyordu zaten yolculuk. O yüzden ‘yerli bir görüntü yönetmeni, kameraman olsa ve bizim için çekimler yapsa’ dedik. Kader bizi Bünyamin Seyrekbasan ile bir araya getirdi. Bünyamin’in orada küçük bir stüdyosu var. Kendisinin resimlerine baktık ve ‘Bizim için bu işi yapar mısın?’ dedik ve süper bir iş yaptı. Filmin en iyi görüntüleri Bünyamin’e ait.”

Filmin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ise Fatih Akın gibi ünlü bir yönetmenin kameramanlığını yapmanın onur verici olduğunu belirterek, “Kendisi çok iyi ve değerli bir insan. Çamburnu’daki çevre kirliliği olayını Türkiye’nin ve dünyanın gündemine getirmesi ve çevre olayına dikkati çekmesi bizim için ayrıca önemli bir durum” dedi. Bünyamin Seyrekbasan’ın oğlu Furkan ve yeğeni Azize Seyrekbasan ise Fatih Akın’a verdiği sözleri tuttuğu için teşekkür etti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın Fatih Akın’a plaket vermesinin ardından gösterime geçilirken, filme yoğun ilgi gösterildi.

Alman yapımı 98 dakikalık belgesel filmde Fatih Akın, Trabzon yakınlarındaki Çamburnu köyü halkının 2007 yılında beldelerine kurulan çöp depolama merkezine karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.