Hayvan HaklarıManşet

Eylemciler İspanya’nın boğa festivalini dinozor kılığında protesto etti

0

İspanya’nın dünyaca ünlü San Fermin Boğa Koşusu festivali öncesi hayvan zulmünü protesto etmek için dinozor kılığına giren yüzlerce hayvan hakları aktivisti, boğayı temsil eden diğer aktivistleri kovalayarak İspanya‘nın Pamplona kentinde eylem yaptı.

Eylemde dinozor kılığına giren yüzlerce kişi, diğer aktivistleri kovaladı.

Dinozorların boğaları ve San Fermín eğlencelerinin arkasındaki mafyayı temsil ettiğini belirten eylemciler, “Boğa Güreşi Tarih Öncesine Aittir” yazılı pankartlar taşıdı.

Aktivistler protestolarındaki amacın, bu festivalin hayvanlara karşı herhangi bir zulüm olmadan gerçekleştirilebileceğini göstermek olduğunu söyledi.

Bu, uluslararası hayvan hakları örgütü PETA ve İspanyol STK AnimalNaturalis tarafından her sene festival öncesi yapılan protestların 18’incisi oldu. Protestolar normalde her yıl, Pamplona’nın belediye meydanında öğle saatlerinde geleneksel “chupinazo” havai fişek patlamasıyla festival başlamadan bir gün önce yapılıyor. Koşular Perşembe günü başlıyor.

Washington Post‘a konuşan PETA kıdemli dijital kampanya görevlisi Chelsea Monroe şunları söylüyor:

“Boğa güreşi, uzun ritüelli bir boğa infazıdır. Bu festivale gelen birçok turist, birkaç sokak birlikte koştukları boğaların daha sonra o gün boğa güreşi arenasında öldürüldüğünün aslında farkında değil. Ölene kadar 20 dakika boyunca defalarca bıçaklanıyorlar. Turistlerin, paralarıyla bu acımasız endüstriyi desteklediğini bilmelerini istiyoruz.”

Festivalin öne çıkan özelliği, sabahın erken saatlerinde binlerce insanın, şehrin boğa güreşi arenasına giden dolambaçlı taşlıyolları boyunca altı boğadan kaçmak için koştuğu “encierro”.

Altı boğa, festival boyunca her öğleden sonra düzenlenen boğa güreşlerinde  öldürülüyor.

Festivalin diğer günleri ise yemek, içmek, dans etmek ve kültürel eğlence üzerine kurulu.

Pamplona’nın 200 bin kişilik nüfusu dokuz günlük festivalin en yoğun günlerinde 1 milyona ulaşıyor.

Festival, koronavirüs pandemisi nedeniyle son iki yıldır askıya alındı. Yetkililer, festivaldeki kalabalık etkinliklerin bu yıl da enfeksiyonlarda önemli bir artışa yol açabileceğinden korkuyor.

AnimalNaturalis’ten Jana Uritz, “İspanya’da boğa güreşinin geleceğine ilişkin tartışmalar hiç bu kadar canlı olmamıştı. yYetkililerin net bir duruş sergilemesi gerekiyor. Hayvanlara eziyet etmekten yana olup olmadıklarını veya tam tersine bu tür barbarlıkları yasaklamaya hazırolduklarını söylemek için gerekli cesareti göstersinler” diyor.

Boğa güreşi, İspanya’da hala son derece popüler olsa da buna karşı eylem de son yıllarda büyük bir ivme kazandı. Hayvan hakları grupları Kültür Bakanlığı’nın verilerine göre İspanyolların yüzde 90’ının, 2014-2015’te boğaların yer aldığı herhangi bir festival etkinliğine katılmadığının altını çiziyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.