GündemKoronavirüs SalgınıManşet

Evsizler için çağrı: Derhal önlem alınmalı

0

Çorbada Tuzun Olsun Derneği (ÇOTUN), koronavirüs salgını kapsamında evsizlerin yaşadığı zorluklar ve alınması gereken önlemler ile ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayarak, Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile paylaştı.

Raporun evsizlere yönelik atılacak adımlarda büyük önem taşıdığını belirten derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türker şunları söyledi:

“Bir gün hatta bir saat bile çok önemli. Sokakta binlerce evsiz var. Başta evsizlerin sağlığı ve tüm toplumun sağlığı için ilgili bakanlıklarımızın derhal harekete geçmesi gerekiyor. COVID-19 şiddetli bir akut solunum sendromu. Her 3 evsizden 1 tanesinin kronik solunum hastalığı var. COVID-19 yaşlıları öldürüyor. Sokakta bir sürü yaşlı insan var yaşamları risk altında! Bir sürü genç var taşıyıcı potansiyelindeler ve izole olmadıkları taktirde toplum sağlığını yüksek riske giriyor.”

‘Evsizler Afet Kriz Planı’nda yok’

ÇOTUN’un raporunda salgın, biyolojik afet olarak tanımlanırken en büyük tedbir olarak tüm dünyada bireylerin evlerinde kendilerini karantinaya alması yönünde hareket edildiği belirtildi. Barınabilecek alanı olmayan “evsizler” in  toplumsal afet kriz planında yok sayıldığı vurgulanan raporda, “küresel olarak aynı öngörü eksikliğiyle, toplumlarda evsizlerin kriz planına dahil edilememesinden ötürü şu an Amerika ve Avrupa’da da aynı oranda büyük risklerin varlığı otoritelerce öngörülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Yaşlı evsizlerin ölüm riski var

Raporda özet olarak şu bilgiler paylaşıldı:

  • Evsizler, içinde bulundukları koşulların ve yaşam alanlarının yeterli sağlık şartlarını oluşturamaması, evsizlerin sağlık hizmetlerine erişiminin yetersizliği ve yaşam şartlarının aynı zamanda psikolojik olarak da bağışıklıklarına etki edecek noktada yıpratıcı olması gibi nedenlerden ötürü salgın hastalık kategorisindeki hastalıklara karşı savunması düşük olan sosyal grupların başında gelmektedir.
  • Kritik şartlarda yaşam mücadelesi veren evsiz dezavantajlı bireylerin hastalanması sadece kendileri ve çevrelerindeki diğer evsizler için değil aynı zamanda toplum sağlığı için de bir risk oluşturmaktadır.
  •  Sokakta yaşayan popülasyonu ele aldığımızda COVID-19 karşısında yaşlıların ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ve gençlerin de izole olmaması durumunda taşıyıcı potansiyeli oluşturduğunu gözlemlemekteyiz. Bu nedenle evsiz dezavantajlı grubu için önlemlerin alınması can kayıplarının artmaması ve virüsün daha geniş kitlelere yayılmaması açısından kritik öneme sahiptir.
  •  Sokaktaki bireyler de tıpkı yurtdışından seyahat ile gelenler gibi karantinaya alınmalı ve potansiyel hasta olarak değerlendirilmelidir. Karantinaya alınanlar kategorize edilmeli ve içlerinde bulundukları risk faktörlerine göre küçük gruplara ayrılmalıdır. Söz konusu küçük gruplar sadece izole edilmeyip kendi içlerinde risk gruplarına göre kategorize edilmeli ve sosyal izolasyona dahil edilmelidir.
  •  Semptom gösteren evsiz bireylere maske verilmeli ve diğer evsiz bireylerden ayrı bir yerde barındırılması sağlanmalıdır. Evsiz bireylerin alanlara girişi öncesinde ilgili devlet kurumlarında yapılacak COVID-19 testi sonuçları pozitif çıkan bireyler daha kapsamlı sağlık hizmeti alacakları devlet kurumlarına yönlendirilmelidir.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.