DünyaManşet

Evlilik ve doğum oranları düşen Çin’de öğrencilere bir haftalık tatil: Gidin ve aşık olun!

0

Tüm dünyada olduğu gibi Çin’de de evlilik ve doğum oranlarının düşmesi üzerine bazı üniversiteler öğrencilerine “aşık olmaları” için bir haftalık bahar tatili verdi.

Ülkede, 1980’de uygulanmaya başlayan “tek çocuk” politikasından iki sene önce vazgeçilmiş ve ailelerin en çok üç çocuk sahibi olmasına izin verilmişti, ancak bu izin de evlenme ve çocuk sahibi olma oranlarının artmasına yetmedi.

Dokuz meslek yüksek okulu da “soruna” çözüm bulabilmek için öğrencilerini tatile göndermeye karar verdi.

Fan Mei Eğitim Grubu’na okullar, öğrencilerinin “doğayla hayatı sevmeyi ve sevginin tadını çıkarmayı öğrenmeleri” için 1-7 Nisan tarihlerinde eğitime ara verdi.

Yetkililer, “Kampüsten çıkın, doğayla iç içe olun ve baharın güzelliğini tüm kalbinizle hissedin” çağrısı yaptı.

Doğum oranları en düşük seviyede

Katılımcı kolejlerin tümü, pilotlar, uçuş görevlileri, hava trafik kontrolörleri ve havaalanı güvenlik personeli gibi havacılık endüstrisindeki işler için personel yetiştiren meslek okulları.

Mianyang Uçuş Meslek Yüksekokulu yöneticilerinden Liang Guohui, öğrencilerin tatilde gezmesini ve bahardan zevk almasını istediklerini söyledi: “Bu, sadece öğrencilerin ufkunu genişletmekle ve duygularını geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda dersleri zenginleştirecek ve derinleştirecek.”

Siçuan Güneybatı Havacılık Meslek Yüksekokulu yetkilisi Liu Ping de bahar tatilinin, “kampüs dışında bir şeyler öğrenmek, yeni arkadaşlar edinmek ve sevgilinin güzelliğini deneyimlemek” isteyen öğrencilerin taleplerinin ardından uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Insider‘ın aktardığına göre, bu okullar 2019’da ‘bahar tatili’ uygulamasına başlamıştı. Bu sene ise bahar tatili yerine “aşık olma tatili” adıyla öğrencilere izin verildi. Tatilin teması ise “çiçeklerin tadını çıkarın, aşık olun” şeklinde belirlendi.

Ülkede resmi verilere göre 2021’de evlenen kişi sayısı, bir önceki yıla 500 bin azalarak 7,64 milyon oldu. Çin’de 2022’de doğum oranı binde 6,77’ye gerileyerek ulusal kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en düşük seviyeye indi.

Bu durumun ardından Çin’de pek çok bölgede bekarların evlenmesi için çalışma başlatıldı. Örneğin Jiangxi eyaletine bağlı Guixi kentinde çöpçatanlık uygulaması hizmete sunuldu.

Ülkedeki yerel şirketler, iller ve kasabalar da 30 günlük evlilik izni vermek veya kentli kadınların kırsal kesimdeki yaşlı bekarlarla randevuya çıkmasını özendiren kampanyalar başlatmak gibi kampanyalar düzenliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.