EkolojiManşet

Everest’e dışkı bırakmak yasaklanıyor: Dağ ‘kokmaya’ başladı

0

Nepalli yetkililer, Everest Dağı‘na tırmananların bundan böyle kendi dışkılarını temizlemek ve bertaraf edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Pasang Lhamu bölgesi belediye başkanı Mingma Sherpa “Dağlarımız kokmaya başladı” dedi.

BBC‘nin aktardığına göre, Everest bölgesinin büyük bölümünü kapsayan belediye, uygulanmakta olan daha geniş önlemlerin bir parçası olarak bu yeni kuralı uygulamaya koydu.

Aşırı soğuklar nedeniyle Everest’e bırakılan dışkı tam olarak bozulmuyor. Sadece insan atıkları değil, plastik ve çöp kirliliği de dağın ekosistemini bozuyor.

Plastik kirliliği sınırları aştı, Everest Dağı’nın zirvesine ‘tırmandı’
Everest’te yapılan çöp temizliğinde dört dağcının cesedi bulundu

Mingma, “Kayaların üzerinde insan dışkısı görüldüğü ve bazı dağcıların hastalandığı yönünde şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilemez ve imajımızı zedeliyor” diye konuştu.

Dağcılar dışkı torbaları satın alacak

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’e ve yakındaki Lhotse Dağı‘na tırmanacak dağcıların, artık ana kampta “dönüşlerinde kontrol edilecek” dışkı torbaları satın almaları gerekecek.

Tırmanış sezonu boyunca dağcılar zamanlarının çoğunu ana kampta yüksekliğe alışmaya çalışarak geçiriyor. Bu sırada tuvalet ihtiyacı için dışkıyı toplayacak varillerin bulunduğu ayrı çadırlar kuruluyor. Ancak tırmanmak üzere tehlikeli yolculuklarına başladıklarında çoğu dağcı ve destek personeli tuvaletini kazdığı çukura yapıyor, ama daha az kar olan yerlerde tuvalet ihtiyacı genellikle açık alanda gideriliyor. Zirveye tırmanırken çok az insan dışkılarını biyolojik olarak parçalanabilen torbalarda geri getiriyor.

Sivil toplum kuruluşu Sagarmatha Kirlilik Kontrol Komitesi (SPCC) başkanı Chhiring Sherpa, atıkların, özellikle de ulaşılamayan  yüksek kamplarda büyük bir sorun olmaya devam ettiğine, buralarda yürütülen temizlik kampanyalarının da yapılamadığına dikkat çekti.

Resmi bir rakam olmamakla birlikte, kuruluş, Everest’in dibindeki birinci kamp ile zirveye doğru dördüncü kamp arasında yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunu tahmin ediyor.

Everest’e seferler düzenleyen dağ rehberi Stephan Keck ise dördüncü kamp olarak bilinen 7.906 metre yükseklikteki South Col‘un “açık tuvalet” olarak ün kazandığını belirtti:  “Burada neredeyse hiç buz ve kar yok, bu yüzden her yerde insan dışkıları görüyorsunuz.”

Bir dağcı günde 250 gr. dışkı üretiyor

SPCC, Mart ayında başlayacak tırmanış sezonu için tahminen 400 yabancı dağcı ve 800 destek personeli için ABD’den yaklaşık 8.000 dışkı torbası tedarik etti. Bu torbalar, insan dışkısını katılaştıran ve kokusuz hale getiren kimyasallar ve tozlar içeriyor. Ortalama olarak bir dağcının günde 250 gram dışkı ürettiği düşünülüyor. Zirve denemesi için genellikle yüksek kamplarda yaklaşık iki hafta geçiriyorlar.

Sekiz bin metrenin üzerindeki 14 dağın tamamına tırmanan ilk Nepalli olan Mingma Sherpa, insan atıklarını yönetmek için bu tür torbaların kullanımının diğer dağlarda denendiğini ve test edildiğini söyledi. Aynı zamanda Nepal Dağcılık Derneği‘nin danışmanı olan Mingma, “Dağcılar bu tür çantaları Denali Dağı’nda (Kuzey Amerika’nın en yüksek zirvesi) ve Antarktika’da da kullanıyorlar, bu yüzden biz de bunu savunuyoruz” dedi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.