İklim KriziManşet

Everest eriyor, ana kamp 400 metre aşağıya taşınacak

0

İklim değişikliği yüzünden eriyen buzullar ve insan faaliyetlerinin güvensiz hale getirdiği Everest Dağı‘ndaki ana kamp, Nepal hükümetinin talebiyle 400 metre aşağıya taşınacak.

Dünyanın en yüksek dağında iki ana kamp bulunuyor ve  en popüleri de Nepal’deki güney bölgesi. 5.364 metre yükseklikte yer alan kamp, zirveye çıkmak isteyen dağcılar için bir başlangıç noktası görevi görüyor.

Kamp, iklim değişikliğinin etkisini en yoğun gösterdiği yerlerden olan Khumbu buzulunda. Buradaki buz, hızla inceliyor. Dağcılar gece uyurken, kamp etrafında yarıkların açılmaya başladığını söylüyor. Artan kaya düşmeleri ve buzul yüzeyinde ortaya çıkan su, kampı her geçen yıl daha da güvensiz hale getiriyor.

Birleşik Krallık‘taki Leeds Üniversitesi‘nden bilim insanlarının 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, bölgedeki buzulun bir bölümünün yılda 1 metre oranında inceliyor. Uzmanlara göre bu, buzulun her yıl yaklaşık 9,5 milyon metreküp su kaybettiği anlamına geliyor. Sıcaklığı ölçmek için yapılan  sondajlarda da buzulun düşünülenden çok daha sıcak olduğu belirtiliyor.

Aşırı insan faaliyeti de etken

Buzulun dengesini bozan sadece iklim değişikliği değil. Her yıl kampa gelen çok sayıda insanın da olumsuz etkisine dikkat çekiliyor. Özellikle ilkbahar aylarında zirveye tırmananlardan çok daha fazla, yaklaşık 1500 ziyaretçi bu kampa konuk oluyor. 

Dağdaki insan hareketliliğini takip eden komitenin bir üyesi olan Khimlal Gautam, BBC‘ye “İnsanların ana kampta her gün yaklaşık 4.000 litre idrar yaptığını gördük” dedi.

Ayrıca yemek pişirmek veya ısınmak için kullanılan gaz ocaklarında kullanılan yakıtların da buzul üzerinde etkisine dikkat çekiyor. Nepal hükümeti dağcılar tarafından dağda bırakılan ekipman ve atıkları temizlemek için, her tırmanış mevsimi sonunda haftalar harcamak zorunda kalıyor.

2004’te taşınacak

Nepal hükümeti ana kampın yerini değiştirme kararını Everest’teki dağcılık faaliyetinin etkilerini izlemek üzere kurulan bir komitenin tavsiyesi üzerine aldı. Nepal, yıl boyunca buzun olmadığı daha düşük bir rakımda bir yer bulmayı umuyor. Ekip, yeni bir yerin teknik ve çevresel gerekliliklerini değerlendirdikten sonra, yetkililer taşınmayı yerel topluluklarla tartışacak.

Yetkililer, mevcut kampın üç ila dört yıl daha amacına hizmet edebileceğini,  yer değiştirmeyi 2024’te gerçekleştireceklerini belirtti.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.