DünyaBilim-TeknolojiManşet

Everest 86 cm uzadı

0

Dünya’nın en yüksek dağı Himayalar’ın zirvesi Everest Tepesi‘nin 86 santim daha yüksek olduğu tespit edildi. Everest’te Çinli ve Nepalli bilim insanlarının yaptığı son ölçümlerde dağın yüksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olduğu kaydedildi. 

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile yaptıkları video konferans görüşmesinde Everest’in ‘Nepal ile Çin arasındaki dostluğun ebedi sembolü’ olduğunu söyledi.

Daha önce Everest’in yüksekliği, 1954 yılında Hindistan tarafından yapılan bir araştırmanın verilerine dayanıyordu ve dağın yüksekliği 8 bin 848 metre olarak kabul ediliyordu. Çin, 2005’te zirvenin hassas irtifa ölçümünü yapmak için Everest’e keşif grupları yollamıştı. O dönemde dağın yüksekliği sırasıyla 8 bin 844 metre 43 santim olarak ölçülmüştü.

Deprem ve küresel ısınma

Bavyera Bilim Akademisi‘nden Christian Gerlach, ölçümdeki farklılıkta yeni tekniklerin uygulanmasının yanı sıra tektonik plakalardaki kayma, 2015’teki şiddetli deprem gibi nedenlerin de etkili olmuş olabileceğini kaydetti. Gerlach, 2015’teki depremin Himalayalar’da yükseklik değişikliklerine yol açtığını, ayrıca iklim değişikliği nedeniyle kar tabakalarının erimesinin de ölçümlerde etkili olabileceğini kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.