Doğa MücadelesiManşet

Eskişehirli gençlerden Alpu Ovası’ndaki termik santral projesine gaz maskeli protesto

0

Eskişehir’de bir grup genç, kentin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası’na termik santral projesini protesto etti. Çoğunluğu üniversite öğrencisi olduğu belirtilen gençler, kentteki ‘Çekirdek Çitleyen Eşek’, ‘Sohbet Eden Kadınlar’ ve ‘Köye Dönmek İsteyen Adam’ heykellerine gaz maskesi takıp, termik santralin heykelleri bile olumsuz etkileyeceğini söyleyerek bu görüntüleri sosyal medyada yayınlayarak tepkilerini gösterdi.

“Termik santral Eskişehir için bir cinayettir!”

Kemal Atlan ve Hakan Türktan’ın Evrensel’de çıkan haberine göre, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’in Türkiye’deki yaşanabilir illerden ikincisi olduğunu ancak yapılacak olan termik santral ile kentin büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Büyükerşen, “Türkiye’de yaşanabilir şehirler arasında ikinci olan ve yıllardan beri yaşanabilir şehirler araştırmasında hep ilk üçe giren Eskişehir ne yazık ki bu özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bunun sebebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Eskişehir’de yapmak istediği kömürle çalışan termik santraldir. Hemen şehir merkezinin burnunun dibinde denilebilecek kadar yakın olan bir alanda kömürle çalışan bir termik santral kurmak adeta Eskişehir için bir cinayettir. Kurulacak olan termik santral Eskişehir’i maalesef yaşanamaz hale getirecektir” diye konuştu.

422 futbol sahası büyüklüğünde alan

Bakanlar Kurulu’nun ovalarla ilgili kararları olduğunu ifade eden Büyükerşen, “Bu karar ova kararlarıdır. Yani ‘Türkiye’de artık tarıma gerekli ağırlığı verebilmek, tarımda Türkiye’yi kendi kendine yeter hale getirme amacıyla verimli tarım arazilerine, hayvancılık yapılan arazilere bu amaçlar dışında başka hiçbir yatırım yapılamaz’ diye bir koruma kararıdır bu. Eskişehir’deki Alpu Ovası da bu kararnameye giren yerlerden birisidir. Burası bu karara rağmen nasıl termik santral yapılacak evvela bu soruya cevap arıyoruz” dedi.

“1 milyon 250 bin evin yaktığı kömürü yakacak!”

Santralin kurulması halinde çevrenin büyük zarar göreceğini anlatan Büyükerşen, santral atıklarının tepeler halinde bölgeye yığılacağını söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen şöyle konuştu:

“Bunlar aynı ovaya yığılacak. Yığılacak alan olarak 422 futbol sahası büyüklüğünde bir saha ayrılmaktadır veya ayrılması projelendirilmektedir. Bu küllerin rüzgar ile sağa, sola savrulması ile tarlalara, bahçelere yayılması ile yine havadakilerle karışarak meyve ağaçlarına zarar vermesi ile uğranılacak zarar çok büyüktür. Bu santral fikrinden bir an önce vazgeçilmesini, bunun yerine daha temiz olan enerji kaynakları olan su, rüzgar ve güneş gibi daha temiz enerji kaynaklarının tercih edilmesini istiyoruz. Eskişehirliler olarak şimdi bu mücadelenin içerisindeyiz. Çünkü Eskişehir turistik patlama yapmış şehirdir. Yaşanılabilir bir şehirdir, yaşanılabilir bir şehri böyle bir teknolojik saldırıdan kurtarmak zorunda hissediyoruz kendimizi. Termik santral kurulduğunda ne yapacak? Bir milyon 250 bin evi düşünün, bunların hepsinin sobalı olduğunu düşünün. Bunların kömür yakarak ısındığını düşünün. Bir milyon 250 bin evin yaktığı kömürü bir günde yakması durumundadır bu termik santral.”

Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri ile Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu tarafından kent merkezinin değişik yerlerinde bulunan billboardlara asılan, Porsuk Çayı’nın fotoğrafı ile birlikte üzerinde ‘Eskişehir kıymetlidir’ ve ‘Tepebaşı kömürlü termik santraline hayır’ yazılı afişler de halk tarafından ilgi gördü.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.