GündemManşetTürkiye

Eski CHP Gençlik Kolları Başkanı’nın ölümünde siyanür şüphesi

0

Antalya‘da, eski CHP Döşemealtı İlçe Gençlik Kolları Başkanı Eren D. (30), aracının yanında ölü bulundu. Arkadaşlarına hayatına son vereceğine dair mesaj gönderen Eren D.’nin aracının camına da siyanürle yaşamına son verdiğine dair bir not astığı bildirildi.

Muratpaşa ilçesinde tespih dükkanı bulunan ve takı tamiratı yapan Eren D., aracıyla geldiği Döşemealtı – Korkuteli yolundaki ormanlık alanda, iddiaya göre, arkadaşlarına cep telefonundan hayatına son vereceğini belirten mesajlar attı.

Bölgeye gönderilen sağlık ve polis ekipleri Eren D’yi aracının yanında ölü olarak bulundu. Eren D, otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’na, aracı ise incelenmek üzere Polis Otoparkı’na götürüldü.

Siyanürün halka satışı yasaklandı

Bu arada Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile siyanürlü bileşiklerin halka satılması yasaklandı. Siyanürün endüstriyel ve profesyonel kullanımı ise beyanname ile yapılacak.

İstanbul Fatih‘te dört kardeşin siyanürle hayatını sonlandırması, ardından Antalya’da ikisi çocuk dört kişilik bir ailenin evde siyanürle ölümü tartışma yaratmıştı. Son olarak İstanbul Bakırköy‘de biri çocuk üç kişilik bir aile evinde ölü bulunmuştu.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mevzuat değişikliğiyle piyasa ve internetten siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getireceklerini açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yapılan değişiklikle, yönetmeliğe endüstriyel kullanım ve profesyonel kullanım tanımları getirildi.

Bir ay sonra yürürlüğe girecek

Yönetmeliğin ekinde yer alan “Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar” başlığında ise, siyanürlü bileşikler; hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, tanımlar dışında kalan hidrojen siyanür tuzları, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva siyanür oksit; civa (II) oksisiyanür, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanür, madde olarak halka satış amacıyla piyasaya arz edilemeyecek ve internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda halka satılamayacak. Tedarikçi, bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde, “Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir” ifadesinin yer almasını sağlayacak.

Söz konusu düzenlemede belirtilen hükümler, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten bir  ay sonra yürürlüğe girecek.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.