DoğaManşet

Erzurum’da bulunan yeni bir bitki türüyle endemik morgeven sayısı 14’e yükseldi

0

Türkiye’nin “Çan Çiçekleri Projesi” kapsamında, Erzurum’da yeni bir bitki türü bulundu.

Bitki, halk arasında ”Morgeven” olarak biliniyor.

Uzmanlara göre, bitkinin dünyadaki 20 türünden 14’ü ise Türkiye’de…

Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi bünyesinde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türkiye’nin Çan Çiçekleri” araştırma projesi kapsamında, Erzurum’da saha çalışması yaptıklarını anlatan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Hınıs ve Pasinler ilçeleri arasında 2040 metre rakımında kalker kayalıklar üzerinde bir morgeven (Ebenus) popülasyonuyla karşılaştıklarını, bu bitkiye ait ölçümler ve örnek aldıklarını ifade etti.

Türkiye’de “geven”ler konusundaki araştırmalarıyla bilinen Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç ile ortak bir çalışma yaptıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bitkinin şu ana kadar tespit edilmemiş yeni bir tür olduğunu belirledik. Bitkiyle ilgili bilimsel bir makale hazırladık. Finlandiya’da yayınlanan uluslararası bilimsel Annales Botanici Fennici dergisinde yayınlanması için gönderdik. Bilimsel değerlendirmeden sonra dünyanın farklı yerlerinde bu alanın uzmanlarına giden makale değerlendirildi ve olumlu bulundu. Bilim dünyasına şu ana kadar tanıtılmamış yeni bir tür olduğu ortaya çıktı. Makalemiz geçen ay yayımlandı ve bilim dünyasına Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Suludere’ye atfen “Ebenus zekiyeae Aytaç ve Yıldırım” olarak isimlendirildi. Bitkinin bilimsel Türkçe isminin keşfedildiği il olan Erzurum’dan yola çıkarak “Erzurum morgeveni” olmasını önerdik.”

Endemik morgeven sayısı 14’e yükseldi

Morgevenlerin Türkiye için çok önemli bir bitki grubu olduğunu ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Dünya’da bugüne kadar morgeven cinsi altında toplam 19 tür bilinmekteydi. Bunlardan 6 tanesi Tunus, Ege adaları, Afganistan, Pakistan’a kadar bir alanda yayılış gösteriyor. Diğer 13 türü sadece ülkemizde endemik olarak karşımıza çıkmakta. Erzurum morgeveninin bulunuşuyla ülkemizdeki endemik morgeven sayısı 14’e yükselmiş oldu.”

 

(NTV)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.