KadınManşetTürkiye

Erkekler aralık ayında en az 24 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Sendika.org Arşivi / csgorselarsiv.org
Erkekler, aralık ayında en az 24 kadını ve en az iki çocuğu öldürdü. İki erkek cezaevinden izinli çıkarak iki kadını öldürdü. En az 61 kadın da şiddete maruz bırakıldı.
Bianet‘in haberine göre, aralık ayında 11 kadın evli olduğu/eskiden evli olduğu erkek, altı kadını sevgilisi katletti.
Erkeklerin 17 kadını öldürme bahanesi basına yansımazken, üç kadın ayrılmak istediği veya barışmak istemediği, dört kadın da kıskançlık bahanesiyle öldürüldü.

Kadınları öldüren 22 erkek fail varken, bunlardan sadece 13’ü tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı, iki fail de intihar etti.

Çocuğa yönelik şiddet

Geçtiğimiz ay iki çocuk erkekler tarafından öldürülürken, üç çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Erkekler, aralarında oğlan çocuklarının da olduğu en az sekiz çocuğu istismar etti.

En az dört çocuk kendisini istismar eden erkekleri tanımazken, bir çocuk babası, bir çocuk siyasi parti yöneticisi (CHP), bir çocuğu başka bir siyasi parti yönetici (AKP), erken yaşta zorla evlendirilen bir çocuk da kocası tarafından istismar edildi.

Fotoğraf: Demet ARAN / csgorselarsiv.org

Kadına yönelik cinsel şiddet

Aralık 2020’de erkekler en az dört kadına tecavüz etti. Bir kadına kimin tecavüz ettiği basına yansımadı. Bir kadına iş arkadaşı, bir kadına hekim, bir kadına da yönetici tecavüz etti.

Kadınlara tecavüz eden en az dört fail vardı. Ancak, hiçbiri tutuklanmadı. İkisi hakkında soruşturma başlatıldı, diğer ikisi hakkında da dava açıldı.

Fotoğraf: Özge Özgüner / csgorselarsiv.org

En az 11 kadın ise tacize maruz bırakıldı. En az üç kadın kendilerini tacize maruz bırakan sekiz erkeği tanımazken, yedi kadın siyasi parti yöneticisi veya üyesi erkekler (CHP), bir kadın da erkek yazar tarafından tacize maruz bırakıldı.

Kadınları taciz eden en az 11 erkek vardı. Fakat, faillerden hiçbiri tutuklanmadı. Sadece bir fail gözaltına alındı, en az üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir fail hakkında da dava açılırken, beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

Kadına yönelik fiziksel şiddet

Geçtiğimiz ay en az 61 kadın erkekler tarafından şiddete maruz bırakıldı. Yedi kadın ağır hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Dört kadına da sistematik şiddet uygulanıyordu.

En az 34 kadın, eskiden evli olduğu/evli olduğu erkek tarafından, beş kadın sevgilisi/eski sevgilisi, 11 kadına tanımadığı 13 erkek, sekiz kadına kan bağı bulunan erkekler, bir kadın ustabaşı, bir kadın hasta yakını ve bir kadın da yönetici tarafından şiddete maruz bırakıldı.

Erkeklerin 49 kadına şiddet uygulama bahanesi basına yansımazken, iki kadına korona, bir kadına yanlışlıkla, üç kadına kıskançlık, altı kadına da barışmak istemediği bahanesiyle şiddet uygulandı.

Kadınlara şiddet uygulayan 72 erkek fail varken sadece beşi tutuklandı. 32’si gözaltına alındı, 14’ü hakkında da soruşturma başlatıldı.

Üç failin hukuki süreci kaçtı diye, bir failin hukuki süreci ise intihar etti diye basına yansıdı. En az 17 failinin hukuki süreçleri basına yansımadı.

Seks işçiliğine zorlama

Erkekler, kasım ayında en az 43 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 35’i ise Türkiye vatandaşı değildi.

Kadınlara zorla seks işçiliği yaptıran 27 fail varken, sadece 23 fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı, üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

2019 ve 2020 yıllarındaki veriler

Erkekler 2019 yılında en az 328 kadını ve 15 çocuğu öldürürken, 51 kadına tecavüz etti. 712 kadın ise seks işçiliğine zorlandı, 232 kadın taciz edildi, 279 çocuk istismar edildi.
2019 yılında erkekler tarafından 630 kadın şiddete maruz bırakıldı. Yine 2019’da en az 134 kadının ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.
2020 yılında ise erkekler, en az 284 kadını öldürdü, 147 kadını taciz etti, 265 çocuğu istismar etti ve 96 kadına tecavüz etti. En az 818 kadın seks işçiliğine zorlandı, 792 kadına da şiddet uygulandı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.