EkonomiManşet

Erdoğan’ın açıkladığı ‘kur korumalı TL mevduatı’ sisteminin ayrıntıları açıklandı

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli Türk Lirası mevduatlarıyla ilgili düzenlemelerin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre Merkez Bankası her gün saat 11’de dolar döviz alış kuru yayınlayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Hesaplar üç, altı, dokuz ve 12 ay vadelerle açılabilecek. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Minimum faiz oranı, Merkez Bankası’nın politika faiz oranı (hali hazırda yüzde 14) olarak uygulanacak. Sisteme her banka katılabilecek.

Sistemin işleyişine ilişkin bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

  • Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurdaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için ‘Kur Korumalı TL Mevduat’ ürünü devreye alınmıştır.
  • Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.
  • Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her gün saat 11:00’de dolar döviz alış kuru yayınlayacak.
  • Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.
  • Hesaplar 3,6,9 ve 12 ay vadelerle açılabilecek olup, minimum faiz oranı Merkez Bankası Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

  • Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.
  • Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.”

Bakanlıktan yapılan açıklama sonrası dolar 12,87, euro ise 14,61 liradan işlem gördü.

Erdoğan açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısı sonrasında her gün yeni bir rekor kıran dövizin muhtemel getirisine Türk Lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı şunları söylemişti:

“Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın ‘kur daha yüksek olacak’ diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Ayrıca döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise Türk Lirası olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.” 

Ekonomistler ise adını koymadan, örtülü bir faiz artışı yapıldığı eleştirisinde bulunmuş; bunun Hazine’yi büyük sıkıntıya sokacağı uyarısı yapmıştı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.