ManşetTürkiye

Erdoğan’dan ‘soykırım’ ifadesini kullanan Biden’a iki gün sonra yanıt: Biz yapmadık onlar yaptı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısı sona erdi. Erdoğan, yaklaşık üç  saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden‘ın 24 Nisan’da ‘Ermeni Soykırımı’  ifadesini kullanmasına ilişkin ilk kez açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:

 “ABD Başkanı Biden, bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız, hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Türkiye olarak tarihte yaşanılan acıların yarıştırılmasını insani bulmuyoruz. Bu ifadeler milletimizin her ferdi olduğu gibi bizi de üzmüştür. Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılması gibi bir anlayışı kesinlikle insani bulmuyoruz. Ama şayet böyle bir yola girilecekse bu yarıştan alnı ak, vicdanı müsterih, kalbi mutmain çıkacak tek millet ve devletin biz olduğunu da hatırlatmak isteriz. Tarihteki olayların araştırılması ve hakikatlerin ortaya çıkartılması, bu işin erbabına, tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil.”

‘Belgelerle konuşuyoruz, hodri meydan’

Erdoğan, ‘yıllardır dile getirdikleri Ermeni iddiaları konusunda ortak bir tarih komisyonu kurulması tekliflerine’ hâlâ bir cevap alamadıklarını da söyledi. Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“Şu anda ben belgeyle konuşuyorum, sayın Biden gibi konuşmuyorum. Arşivlerimizde 1 milyonun üzerinde belge var. Acaba Amerika’nın arşivlerinde acaba ne kadar konu da belge var. Biz hodri meydan diyoruz. Eğer soykırım diyorsanız şöyle kendinizi aynaya bakıp bir değerlendirmeniz lazım.”

Osmanlı Devleti’nin 24 Nisan’da yaptığı tutuklamaların ardından 27 Mayıs’ta çıkarılan Sevk ve İskan Kanunu’yla soykırım değil, Osmanlı topraklarında kısmi yer değiştirme olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Aslında 24 Nisan’da insani trajedi anlamında hiçbir şey olmamıştır. 24 Nisan 1915 sadece Osmanlı’nın savaş halinde bulunduğu ülkelerle bir olup aleyhine faaliyet yürüten örgütleri kapatıp, 235 yöneticisini tutukladığı gündür. Osmanlı Devleti, Sevk ve İskan Kanunu’yla, bu katliamları gerçekleştiren çetelerin dayandığı Ermeni nüfusu geçici olarak başka bölgelere gönderme kararı almıştır. Üstelik bu karar, ülkedeki tüm Ermenileri değil sadece çete saldırılarının yoğun olduğu yerlerdeki Ermeni nüfusu kapsamaktadır.
Sevk ve iskana tabi tutulanların sayısı ABD’nin raporlarında bile en fazla 600 bin olarak belirtilmektedir ki gerçek rakam daha da azdır.”

Biden, 24 Nisan’daki konuşmasından bir gün önce Erdoğan’ı aramıştı.

‘Ermenilere ait toplu mezar yok’

Türkiye’nin pek çok yerinde Ermenilerin katlettiği Türklere ait toplu mezarlar olduğunu ama hiçbir yerde  Ermenilere ait toplu mezara rastlanamayacağını” söyleyen Erdoğan, “Osmanlı’nın Ermeni nüfusu, yer değiştirme işlemi sırasında salgın hastalıktan, asayiş sorunlarından veya güvenlik güçleriyle çatışırken hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini ancak bulmaktadır. Gerçek rakamların 1 sıfır ilave ile abartıldığını bizzat Ermeni tarihçilerin ve siyasetçilerin kendileri de itiraf ediyor” dedi.

Erdoğan Ermeni çetelerin Osmanlı Türkleri, Türkiye’nin büyükelçilerini ve Azerbaycan’daki Türkleri katlettiğini ifade etti, Ermeni iddialarıyla ilgili uluslararası mahkeme kararının mevcut olmadığına da değindi.

‘Ermeni toplumuyla sorunumuz yok’

Konuşmasında ABD yerlilerini, siyahları, Japonya kentlerine atılan atom bombalarını, Vietnam ve Irak‘ı, Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarını hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

“Soykırım gibi ithamlar siyasetin konusu olamayacak kadar hassas konulardır. Ülke başkanlarının, parlamentolarının ahkam kesmesi işleri içinden çıkılmaz hale getirmekten başka işe yaramaz.

Biz tarihe yeni kavgalar üretmek için değil ders almak için bakılması gerektiğine inanıyoruz. Yaşanan tartışmaların Ermeni toplumuna en küçük faydası olmadığı gibi tam tersine bu tür adımlar yeni sıkıntıların kaynağı haline gelmektir.

Bizim Ermeni toplumuyla hiçbir sorunumuz, sıkıntımız yoktur. Bin yıldır aynı topraklarda yaşadığımız bu insanların bir kısmıyla hâlâ barış ve huzur içinde hayatımızı sürdürüyoruz. Her ne şekilde kurulmuş olursa olsun Ermenistan devletiyle de iyi komşuluk esasına dayalı bir ilişki tesis etmek istiyoruz. Bunun için son 16 yıldır fedakârlığı hep bizim yaptığımız adımlar attık. Maalesef samimi karşılık bulamadık.

‘Birbirimize yabancı değiliz’

Biden ile haziran ayında yapmayı kararlaştırdıkları görüşmede, bu konuları yüz yüze değerlendirerek yeni kapıları açacaklarına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” Sayın Biden’e şunu hatırlatmak istiyorum; birbirimize yabancı değiliz, sağ olsun evimize kadar gelip rahatsızlığımızda bizi ziyaret etme nezaketini de göstermişlerdir.

NATO‘nun önemli iki ülkesi olarak, NATO’da iki önemli müttefik olarak, nasıl oluyor da NATO ile yakından uzaktan alakası olmayan bir Ermeni lobisine Türkiye’yi değişiyorsunuz?” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.