ManşetTürkiye

Erdoğan’a verilen destek azalıyor

0

ErdoganBakanlara uzanan yolsuzluk soruşturmasından bu yana yapılan ilk ankette hükümetin popülaritesinin azaldığı görüldü. Hükümet, büyüyen yolsuzluk soruşturmasının etkilerini Mart ayında yapılacak seçimlerde hissedebilir.

Son parlamento seçimlerinde en doğru tahminlerde bulunan şirket Sonar tarafından Perşembe günü yayınlanan ankete göre AKP’ye verilen destek yüzde 42,3 ile yüzde 50 ile üçüncü dönemin başladığı Haziran 2011’den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Sonar tarafından Temmuz ve Kasım 2012’de düzenlenen anketlerde ise destek seviyeleri yüzde 44 ve yüzde 47 idi.

Destek oranlarındaki söz konusu düşüş, partisinin Haziran ayında düzenlenen Gezi protestoları ile 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk soruşturmasına karşı verdiği mücadelenin desteklendiğini söyleyen Başbakan’a önemli bir darbe niteliğinde.

Başbakan, kendisine verilen desteği yitirmeden hükümet karşıtı gösterilerin üstesinden geldi. Ancak o zaman işe yarayan taktik yolsuzluk suçlamalarında işe yaramıyor görünüyor.

81 ilin yaklaşık üçte birinde 3025 kişi ile düzenlenen ankete katılanların yüzde 60’ının verdiği cevaba atıfta bulunan Sonar açıklamasında, “Halk, yolsuzluk operasyonlarını adil buluyor,” ifadelerini kullandı. Anket katılımcılarının yüzde 28’i soruşturmayı adaletsiz bulduğunu belirtirken yüzde 12’si ‘fikrim yok’ dedi.

Sonar yapılan açıklamada, ankete katılanların yüzde 68’inin verdiği cevaplara dayanarak, “Halk, bazı bakanların akrabalarının yolsuzluğa karıştığına inanıyor,” dedi. Katılımcıların yalnızca yüzde 19’u kabine üyeleri ile akrabalarının yolsuzluğa katılmadığını söylerken yüzde 13’ü ise bir fikri olmadığını söyledi.

Sonar anketine göre ana muhalefet partisi CHP’nin oy oranı yüzde 29,8’e, MHP’nin oy oranı ise yüzde 18,7’ye yükseldi. Şubat 2012’de ise AKP’nin oranı yüzde 53 ile zirve yapmış, CHP’nin oranı ise yüzde 20 ile en düşük seviyesine gerilemişti. Aynı tarihte MHP’nin oranı ise yüzde 16 idi.

Erdoğan’ın Ağustos ayında Türkiye’nin seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmak için de yarışması bekleniyor. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olması durumunda 10 yıl daha görevde kalabilir.

“Erdoğan, siyasi otoritesini yeniden kurmayı amaçlayarak Mart ayında düzenlenecek belediye seçimlerinde AKP’nin zafer kazanmasını sağlayıp mevcut krizden muhtemelen sağsalim çıkacak,” diyen Standard Bank gelişmekte olan piyasalar strateji bölümü başkanı Tim Ash sözlerine, “Mart ayında seçimlerden zayıf bir sonuç alınması ise cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan’ı yerinden etme çabalarını artırabilir.” şeklnde devam etti.

(WSJ)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.