ManşetTürkiye

Erdoğan: Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için bize teklifleri var, gerekirse görüşürüz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban‘ın, Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi yönünde Türkiye‘ye teklifte bulunduğunu açıkladı. Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretleri öncesi basın toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi:

“Afganistan’da görev yapan TSK personelinin tahliyesi devam ediyor, tahliyeleri en kısa zamanda tamamlayacağız. Kimlerin nasıl, ne tür eleştiriler yaptığını bilemem. Bizim de kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur.

Büyükelçilik havalimanında faaliyetlerini sürdürüyor

“Biliyorsunuz büyükelçiliğimizi Kabil Havalimanı’nın içindeki askeri bölüme taşıdık. Bizim büyükelçiliğimiz bu tür faaliyetlerini sürdürüyor. Taliban’la ilgili olarak 3,5 saat süren görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdü. Ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. ”

Taliban’ın ve kendilerinin beklentilerini görüşmeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan “İşte diplomasi budur” dedi.

‘Herkes terk ederken, biz etmedik’

Bütün ülkelerin Afganistan’ı terk ederken, Türkiye’nin terk etmediğini kaydeden Erdoğan, şu anda göç baskısını en ağır yaşayanın Türkiye olduğuna dikkat çekti:

“Nedir söyledikleri, şu anda 1,5 milyon Afgan göçü söz konusu. Ben size resmi rakam söylüyorum, İçişleri Bakanlığımızın kayıtlarında kayıtlı- kayıtsız mevcut göçmen sayısı Afganistan’dan 300 bin.

Bay Kemal, onun izinde gidenler bunu 1,5 milyon gibi açıklıyorlar. Bunların hepsi yalan.  Bizler göç konusunda hassasız. Sınırlarımızı bu tür duvarlarla örmüş olacağız.”

Taliban’la gerekirse görüşürüz

Erdoğan Afganistan’daki tabloyu ve  yönetimin belirgin hale gelmesini beklediklerini belirtti; kurumların o zaman kararlarını vereceğini söyledi:

“Örneğin şu anda THY, asker, sivil neyse İslamaabad’dan alıyor. Oraya askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz, devlet olarak olması gereken neyse onu yapıyoruz. Taliban’la gerektiğinde görüşme yaparız. Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Dünkü olayda 72 kişinin ölmesi… Orada eğer bizim adımız geçerse, kalkıp da Türkiye Cumhuriyeti işletiyor, buna rağmen 72 kişi öldü, buna biz bulaşırsak bunu izah edemeyiz. Onun için bizim şu anda kararımız söz konusu değil. Biz şu anda askerimizi sivil vatandaşımızı önce İslamabad’a, oradan da ülkemize getiriyoruz.

Şu anda uçak seferlerinin başlaması vs. bunlarla ilgili acelemiz yok. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil vs..  bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla zaten ayrı düşünemeyiz. İnşallah orası da selamete çıksın. Biz de adamlarımızı atalım.”

‘Bulmuşlar bir kadın, bol bol yalan söyletiyorlar’

Muhafeletin Merkez Bankası’nın döviz rezerviyle ilgili soruları ve 128 milyar nerede kampanyasına da gönderme yapan Erdoğan, adını vermeden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘i de ayrımcı ifadelerle andı:

“Her şey ortada, peki bunların bir özür dilemesi söz konusu mu? Bu yıl sonu itibariyle Merkez Bankası’nın da döviz rezervi inşallah 115 milyar dolarları bulacak. Ama bunlarda böyle bir şey yok, hayatları yalan, hele bir de bulmuşlar bir kadın. Yalan makinesi, çıkartıyorlar sürekli ona bol bol yalan söylettiriyorlar. Onunla adeta sanki güç buluyorlar. BBC’nin yalan söylemesini normal karşılarım da bunları öyle görmek istemezdik. Çünkü bu ülkenin ana muhalefetisin, muhalefetisin, bu kadar yangın, sel felaketleri oldu. Bu iktidar sel ve yangın felaketlerinde dünyanın hiçbir yerinde icra edilmemiş, operasyonlar icra etti. Arkadaşlar bir lehte açıklamalarını duydunuz mu? Tam aksine AFAD’ın yardım toplamasına bile karşı çıktılar. Bunlar böyle kepaze bir takım. AFAD topladığı yardımlarla her türlü afet mücadelesini yürütüyor. Devletimizin AFAD’a verdiği destek var.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.