KadınManşetTürkiye

Erdoğan kadına yönelik şiddet için reform paketi açıkladı: Kadın cinayetleri Avrupa’nın gerisinde

0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KADEM 4. Olağan Genel Kurulu‘nda konuştu. Kadına karşı şiddeti sıfırlamak istediklerini söyleyen Erdoğan, taslak çalışmaları biten yeni reform paketini duyurdu.

Erdoğan reform paketinin detaylarına ilişkin olarak şu düzenlemeleri aktardı:

  • Yeni düzenleme ile artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak ellerini  önünde birleştirip başını yana eğerek sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacaktır.
  • Kasten öldürme yaralama işkence ve eziyet gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacaktır.
  • Nikâhlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların da alt sınırı altı aydan dokuz aya çıkarılacaktır.
  • Fiziken veya iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri artık cezası artık 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir.
  • Aynı şekilde eşe veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları  kolaylaştırılacaktır.
  • Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri  halinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir”

‘İnsanın bir yarısı…’

KADEM’de yaptığı konuşmada, kadının temel hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntıların tamamen zamanın ve şartların ürünü toplumsal kabullerin eseri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

“Kadını anne, eş, kardeş, evlat vasıflarıyla insanın bir yarısı erkeği de yine aynı vasıflarla insanın diğer yarısı görmeden bu meseleyi sağlıklı ve sürdürülebilir dengelere oturtmak bir hayli zordur. Elbette ilahi takdirden kaynaklanmayan her meselenin çözümü idrakle, gayretle, sabırla mümkündür. Bu anlayışla ülkemizdeki kadınların dünyadaki  genel yönelimlerden farklı bir seyir izleyerek bugüne gelen şiddetten eğitim ve iş hayatındaki adaletsizliklere kadar geniş bir yelpazeye yayılan mücadelelerinde her zaman yanlarında olduk.

Kadınların haklarını savunmak onları küçümseyerek metalaştırarak meseleyi sadece birkaç başlığa indirerek değil onların  insan sıfatıyla zaten sahip oldukları haklarını teslim etme anlayışıyla yapılır. Biz ülkeyi yönetme sorumluluğu ürettiğimiz günden beri işte bunun mücadelesini veriyoruz.”

6284 göndermesi

Türkiye’deki kadın cinayetlerinin Avrupa’daki pek çok ülkenin gerisinde olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı, karar alma mekanizmaları ve istihdamda kadın temsili konusunda da mesafe kat edildiğini ancak arzuladıkları seviyeye ulaşamadıklarını söyledi.

Erdoğan, kadına yönelik şiddetle mücadelede, 6284 Sayılı Kanunu, tarihi bir evrim ve dünyaya örnek oluşturan bir düzenleme olarak nitelendirdi; Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan reform paketinin en kısa sürede TBMM‘nin gündemine getirileceğini kaydetti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.