ManşetTürkiye

Erdoğan imzaladı, seçim 14 Mayıs’ta

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin açıklama yaptı.

Seçimin 14 Mayıs’ta yapılmasına ilişkin ilişkin kararı imzalayan Erdoğan,  “Anayasamızın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladım” dedi.

Seçim kararı Erdoğan’ın konuşmasının hemen ardından, 1. Mükerrer Sayısı’nda Resmi Gazete‘de yayımlandı. 

Seçimlerin tarihinin 14 Mayıs olarak güncellenmesini kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Erdoğan, seçim tarihini öne alma kararının sebeplerini de şöyle sıraladı:

  • 18 Haziran üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Bu tarih yurtiçinde ve yurtdışında yüzbinlerce vatandaşımızın Hac farizasını ifa etmek için mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okullar tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız tatile ve memleketlerine gitmek için yola çıkacaktı.
  • Alternatif olarak da 14 Mayıs’ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden bir tarihin hüsnü kabül gördüğünü biliyoruz. Ülkemizin 6 Şubat’ta yaşadığı deprem seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı.

Konuşmasında, dün Meclis’te sert bir konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin‘i de hedef alan Cumhurbaşkanı, “Hanımefendi konuşuyor. Öyle senin konuştuğun gibi değil. Hatay Milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar. Cumhurbaşkanı olarak biz, 11 ilin 11’inde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Deprem bölgesinde ilk günden beri parti olarak bulunduklarını iddia eden Erdoğan, AKP‘den aday olacaklara da AFAD‘a bağış şartı getirdi:  “Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, belirlenecek asgari tutarı AFAD’ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır”

Erdoğan, Cumhur ittifakı olarak hazırladıkları bütün müzikleri yasakladıklarını ve müziksiz bir kampanya yürüteceklerini de söyledi.

Süreç nasıl yürüyecek?

YSK’nin, seçim kararının ardından iki karar alması bekleniyor.

1- Önceki seçimlerde de olduğu gibi bu kararlar; istifa etmesi gereken kamu görevlileri ile illerin çıkaracağı milletvekili sayılarının ilanına ilişkin olacak. Seçim takvimi ise daha sonra ilan edilecek.

2- YSK kamu görevlilerine ilişkin kararında, hangi kamu görevlilerinin vekil adaylığı durumunda ve hangi süre aralığında istifa etmesi gerektiğini belirtecek. Bu süre aralığının ise 11-16 Mart tarihleri arasında olması bekleniyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.